Specijalci FUP-a u filmu "Looking for Europe" Danisa Tanovića

Specijalci FUP-a u filmu "Looking for Europe" Danisa Tanovića

SPJ-FUP-Looking-for-EuropeDanis Tanović je počeo sa snimanjem novog igranog filma radnog naziva Looking for Europe, a pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije imali su čast i zadovoljstvo pridružiti se filmskoj ekipi na setu i snimiti neke od scena.

Scene u kojima se pojavljuju specijalci FUP-a snimljene su u sarajevskom hotelu Holiday, a snimanje je proteklo veoma dobro i u pozitivnoj atmosferi, kazala je za Oslobođenje Elma Kadić, portparol FUP-a.

Ovim projektom, dijelom zasnovanim na dramskom tekstu “Hotel Evropa” Bernard-Henria Lévya, Tanović propituje značenja evropskog identiteta u bosanskohercegovačkoj perspektivi. Glumačku ekipu pored francuskog glumačkog barda Jacquesa Webera čine bh. glumci: Vedrana i Aleksandar Seksan, Luna Zimić-Mijović, Boris Ler, Rijad Gvozden, Muhamed Hadžović, Amar Selimović, Izudin Bajrović, Milan Pavlović, Edin Avdagić, Snežana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić i Alija Aljović.

Producenti projekta su Margo Cinema iz Pariza i SCCA/pro.ba iz Sarajeva. Filmsku ekipu čine direktor fotografije Erol Zubčević, koji već treći put sarađuje sa Tanovićem (Epizoda u životu berača željezaTigrovi), kostimografkinje Ina Arnautalić i Hatidža Nuhić, scenografkinja Mirna Ler, te šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Duchovny o "Dosjeima X": Scenarij je fantastičan
Sljedeća
Bullock u filmu Davida Gordona Greena