Raya and the Last Dragon: Bajka sa princezama, bez prinčeva

Piše: Sead Vegara

Cijeli svijet je na rubu zdravstvene katastrofe, ako već nije prešao preko tog ruba, te bismo svi zajedno trebali da se udružimo i u slozi pomognemo jedni drugima. Bilo da je riječ o tim famoznim vakcinama ili jednostavnim momentima brižnosti kada nekome treba udijeliti (ako ne milostinju, onda barem) osmijeh ili lijepu riječ. Sve bi bilo puno ljepše, život bi bio lakši i ne bi bilo puno briga, nevolja, a jednostavno bismo živjeli i bitisali lijepom. Najnoviji CGI animirani film Raya and the Last Dragon (Raya i posljednji zmaj, 2021) iz studija Disneyjevih digitalnih lutkara došao je u pravi trenutak, kada nam treba malo potpore i boljeg načina sagledavanja situacije sumorne svakodnevnice (s kronom ili bez nje).

Raya i posljednji zmaj; režija: Don Hall, Carlos López Estrada & Paul Brigs, John Ripa; glasovi: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Gemma Chan; 2021.

IMDb rejting: 7.6/10

Rotten Tomatoes rejting: 95%

Disneyjeva originalna bajka sa lijepim i hrabrim princezama, ali bez odvažnih prinčeva, Raya i posljednji zmaj donosi priču o mističnoj zemlji Kumandri u kojoj je nekad djelovala sloga i prosperitet, njeni narodi su živjeli sretno i u harmoniji sa magičnim zmajevima, samo da bi zmajevi nestali uspjevši pobijediti zle i opasne demone Druue, ostavivši iza sebe magični kamen i zemlju u rasulu. Kumandra je podijeljena između plemena od kojih svako za sebe želi preuzeti magični kamen, a poglavar Benja (glas Daniela Daea Kima) i njegova tada još mala kćerka Raya, koji čuvaju kamen, zbog nesmotrenosti i lakomislenosti, ga gube, kamen se raspada, Druui se oslobađaju i siju strah svuda kroz ono što je nekada bila Kumandra. Rayain otac je polagao svoje nade u dobrotu ostalih poglavara plemena, pa je tako i ona učinila, pogriješivši.

Nakon što Raya (glas Kelly Marie Tran) šest godina poslije tumara zemljom u potrazi za posljednjim zmajem, uspijeva ga i naći, a za petama su joj smrtna neprijateljica Namaari (glas Gemmae Chan). Zmaj(ka) Sisu kojoj glas posuđuje reperica i povremena glumica Awkwafina, za razliku od Rayaje, još uvijek ima povjerenja u ljude i polaže svoje nade u ljudskost i dobrotu, na putu da nađu sve preostale djelove i sastave magični kamen, pobijede Druue i vrate izgubljene i okamenjene u život. I uz malu pomoć, bukvalno malu, jer je riječ o dječaku kapetanu brodice, Bounu (gals Izaaca Wanga), usput pokupivši i bebu sa tri medvjedića, te ratnika Tonga (glas Benedicta Wonga), sprovesti će Rayaju i Sisu od jedne do druge teritorije plemena u potrazi za dijelovima magičnog kamena.

Iako baš i ne prednjači u dubljoj, konkretnijoj, kvalitetnijoj karakterizaciji likova, iz aviona se vidi da su određeni karakteri ubačeni prvenstveno da budu comic relief, ali na lijep način, Disneyjev film je naprosto neviđenim CGI-jem animiran, te će vam priuštiti pogled prema prelijepim vizualima. Pomniji pratioci pokretnih slika će uočiti nekoliko vizuelnih i verbalnih omaža, onih na Spielbergovog Indianu Jonesa i Lucasove Ratove zvijezda. Karticu za režiju su popunili Don Hall i Carlos López Estrada, dok su kao koreditelji potpisani Paul Brigs i John Ripa. Sami scenarij je također djelo dua Quija Nguyena i Adele Lim, prema priči čak osmero ljudi. Stara narodna poslovica kaže: „Gdje je puno baba, kilava su djeca“, pa tako i Raya i posljednji zmaj nije ni najbolje, niti najkvalitetnije izdanje Disneyjevih digitalnih lutkara, ali zato jeste ostvarenje koje stiže u pravom trenutku, zbog kojeg ćete se po izlasku iz udobne kino-dvorane, ili čak komfora doma svog, osjećati zadovoljno i ispunjeni pozitivnom energijom.

Prethodna
The Mauritanian: Brutalna istinita priča zatvorenika Guantanama
Sljedeća
Tom and Jerry: Podsjetnik na djetinjstvo i istinska zabava