Puss in Boots: The Last Wish – Umjetnost ne treba požurivati

puss-boots-last-wish-768x432.jpg Piše: Sead Vegara

Kada ste u prilici da birate između originalnog soundtracka i sinhronizovane verzije CGI animiranog filma po automatici odabirate original. Još kada znate da su u originalu glasove posudli Antonio Banderas i Salma Hayek nemate nikakvih dvojbi. Ustvari, da su vaši rođeni brat i sestra posudili glasove glavnim junacima, ipak biste odabrali Antonija i Salmu. Sami proces sinhronizacije, bilo da je rade naši zapadni susjedi ili istočne komšije, takav je da filmski studio koji stoji iza filma odobrava sinhronizaciju. Tako da se ne može desiti da unamljeni lokalni vokalni talenti ne budu na visini zadatka.

Mačak u čizmama: Posljednja želja; režija: Joel Crawford & Januel Mercado; glasovi: Antonio Banderas, Salma Hayek, Florence Pugh, Ray Winstone; 2022.

IMDb rejting: 7.8/10

Rotten Tomatoes rejting: 96%

Puss_in_Boots_The_Last_Wish1670774604.jpg Svakako, riječ je o animiranom filmu, što je prvenstveno namijenjeno najmlađim, stoga i potreba za sinhronizacijom. Dok onim, starijim zaljubljenicima u animaciju, koji nikako ne mogu “svariti“ niti jedan drugi osim onog originalnog (u biti uvijek) engleskog jezika, ostaje da čekaju da se u pespućima interneta pojavi snimak sa originalnim soundtrackom. A CGI animirani film u pitanju je Puss in Boots: The Last Wish (Mačak u čizmama: Posljednja želja, 2022). Iskreno, potpisnik ovih redova kada je saznao da se uopšte i snima nastavak ne tako uspješnog spin-offa Shreka, polagao je male, gotovo nikakve nade u Puss in Boots: The Last Wish. Ali, kako se znalo desiti u prošlosti, sporadično ipak, očekivanja su premašena.

Mačak u čizmama: Posljednja želja digitalnih lutkara iz DreamWorksa parče je toliko lijepo i skladno spremljenog filmofilskog kolača, koje smo do sada naučili dobivati jedino od Pixara. DreamWorks konačno može da parira Pixarovim (po)najboljim probranim ostvarenjima, mada nije na razini jedne Priče o igračkama (Toy Story, 1995) ili Nebesa (Up, 2009).

Lik Mačka u čizmama se originalno pojavio u Shreku 2 (2004), da bi 2011. dobio i svoj vlastiti film, sa kojim se baš i nije proslavio. I izgleda da je 11 godina koje su prošle od samostalnog filma učinile da lik, poput finog vina, dobro ostari. Mačka u čizmama (glas Antonija Banderasa) zatičemo na kraju osmog života, zbog čega sam odlučuje da upokoji legendu, završivši u kući Mame Lune, koja je prihvatilište za napuštene mačke. Tu upoznaje psića Perrita (glas Harveyja Guilléna), toliko usamljenog i neprihvaćenog da je morao da se pretvara da je mačak. Odjednom će se pojaviti Zlatokosa (glas Florence Pugh) sa porodicom medvjeda (glasovi Raya Winstonea, Olivije Colman i Samsona Kayoa) čiji će plan da ukradu kartu do Mračne šume i zvijezde koja ispunjava želju pokrenuti Mačka i osokoliti ga da se ponovo udruži sa Kitty Softpaws (glas Salme Hayek) i uz nju i Perrita povrati svoje živote.

Animacija je savršena, živa i nevjerovatnom energijom pulsirajuća, toliko da poželite pauzirati snimak i diviti se radu armije digitalnih lutkara, predvođenih rediteljima Joelom Crawfordom i Januelom Mercadom. Scenarsti Paul Fisher i Tommy Swerdlow vješto su ispisali modernu bajku sa svim mogućim detaljima i poukama onih klasičnih priča, a sami čelnici filmskog i animacijskog studija DreamWorks potvrdili su maksimu da umjetnost ne treba požurivati.   

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje     

Prehodna
I Wanna Dance with Somebody: Biografski film o pjevačkoj divi
Sljedeća
The Fabelmans: Filmski genije u nastajanju