Prognoze za "Avatar: The Way of Water": Vikend do 175 miliona

Prognoze za "Avatar: The Way of Water": Vikend do 175 miliona

Udaljeni smo tri sedmice od izlaska Avatar: The Way of Water, no uprkos tome najnoviji film Jamesa Camerona već privlači veliku pažnju - kako fanova, tako i medija u svijetu zabave. Shodno tome, prognostičari su se već latili alata svog zanata i iznijeli nekoliko prognoza.

Prema Shawnu Robbinsu, redovnom analitičaru Box Office Proa, The Way of Water bi trebao započeti igranje sa uvodnim vikendom u rasponu od 135 do 175 miliona dolara, dok bi igranje trebao zaključiti bilo gdje između 400 i 750 miliona dolara zarade na domaćem tržištu. Prognoze za uspjeh na stranim tržištima još nisu jasne, ali film ima sve pretpostavke da ostvari milijardu dolara zarade do konca svojeg teatralnog života.

Premda milijardu dolara zvuči bajno, to možda neće biti dovoljno da The Way of Water ostvari stvarni uspjeh.

Naime, sâm Cameron je potcrtao da bi bilo potrebno da The Way of Water postane četvrti ili treći najuspješniji film svih vremena kako bi ostvario zaradu. Drugim riječima, film mora sustići finansijske grdosije poput Star Wars: The Force Awakens i Avengers: Infinity War kako bi bio - računovodstveno rečeno - u plusu. Cameron je također dodao da sudbina ostalih filmova u serijalu, na kojima je proveo više od decenije radeći, također zavisi od uspjeha The Way of Water.

Sa $2,922,917,914 na računu, Cameronov izvorni Avatar još uvijek stoji na samom čelu popisa najuspješnijih filmova svih vremena. Da bi ostvario zaradu, The Way of Water mora zaraditi više od The Force Awakens, odnosno $2,069,521,700, što bi film stavilo odmah uz Titanic, koji drži treće mjesto sa $2,201,647,264. 

Činjenica da The Way of Water mora dijeliti položaj sa Titanic je mali nagovještaj da univerzum pokreće sila ironije.

Prehodna
Amazon ulaže 1 milijardu dolara u teatralne izlaske
Sljedeća
Disneyjev CGI animirani “Strange World“ u kinima