Prodaja MGM-a Amazonu kompletirana

Prodaja MGM-a Amazonu kompletirana

Jedan od najstarijih studija u filmskoj industriji MGM, jedan od stubova starog holivudskog sistema, pronašao je novog vlasnika. Dobivši blagoslove Američke savezne agencije za trgovinu i Evropske komisije, MGM i Amazon su potpisali ugovor vrijedan 8,5 milijardi dolara, pod kojim studio i njegova intelektualna vlasništva, odnosno filmski katalog, prelaze u okrilje ekonomskog giganta. Lav je, takoreći, zamijenio otvorenu savanu za prašumu.

Amazon je sa kupovinom MGM-a sebi pribavio katalog sa preko četiri hiljade filmova (među kojima su i prava na James Bond filmove) te stotinama i hiljadama epizoda TV serija, koje će blagovremeno postati novi sadržaj na Amazon Primeu, koji već neko vrijeme figurira kao najpotentniji streaming servis na tržištu i koji bi sa ovim dogovorom mogao istisnuti neke svoje konkurente, pa i one najveće.

Dvije strane su objavile potpisivanje ugovora i kompletiranje prodaje tokom vikenda, čime se zaključuje proces koji je trajao još od prošlog ljeta, kada su novosti po prvi put stigle da je Amazon spreman preuzeti vlasništvo nad MGM-om po dobivanju dozvole od saveznih vlasti. Kupovina MGM-a nije bila bez kontroverzi, pošto je dogovor podigao dosta prašine oko moguće monopolizacije u zabavnoj industriji, bila ona zakonski dopuštena ili ne. Tu su potom i cehovi koji okupljaju radnike u filmskoj industriji, koji su bili izričito protiv prodaje MGM-a, navodeći lošu historiju postupanja Amazona sa svojim radnicima.

Sa čisto praktične strane, prodaja je bila najbolja opcija za MGM, koji se našao daleko iza konkurencije u modernoj filmskoj industriji, kojom trenutno vladaju Disney, Sony i Warner Bros. Slavni dani MGM-a su daleko iza nas, a studio nije imao razrađenu strategiju za nove kanale distribucije, odnosno građenje vlastite digitalne platforme, koje su se dokazale kao ozbiljna alternativa tradicionalnima za vrijeme pandemije.

Potom, tu je i vrlo očito odsustvo velikih franšiza koje su postale temelje svih velikih studija danas. MGM se može pohvaliti samo James Bond filmovima kao svojim "teškim oružjem". Da stvari budu još poraznije, dok su Disney, Sony i Warner Bros. redom ulagali u najisplativije tržište, MGM je sasvim preskočio eru superherojskih filmova, isključivši sebe tako iz vrlo isplativog finansijskog toka zadnjih 15 godina.

Prehodna
Box office: "The Batman" dominira treći vikend zaredom
Sljedeća
Nastavak za "Scream" reboot već u razvoju