Predstavljen žiri 5. AJB DOC Film Festivala

Predstavljen žiri 5. AJB DOC Film Festivala

Aida Begić, Dana Budisavljević, Fatma Riahi, Phil Grabsky i Ensar Altay članovi su internacionalnog žirija 5. izdanja AJB DOC Film Festivala, koji će biti održan u Sarajevu od 9. do 13. septembra. Peteročlani žiri odabrat će najbolji film Takmičarske selekcije AJB DOC Festivala i dodijeliti AJB DOC Main Award.

Aida Begić je filmska rediteljica, redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, te članica AMPAS-a, EFA-e, SACD-a i UFRBiH. Diplomirala je multimedijalnu režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njen diplomski film Prvo smrtno iskustvo prikazan je na Filmskom festivalu u Cannesu, u selekciji Cinefondation, a debitantski dugometražni igrani film Snijeg dobitnik je Grand Prix nagrade programa Sedmica kritike Filmskog festivala u Cannesu. Evropska filmska akademija nominovala je film kao otkriće godine, u sekciji Discovery.

Njen drugi dugometražni igrani film Djeca premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, u selekciji Un Certain Regard, gdje je nagrađen specijalnom nagradom žirija. Begić je napisala scenarij i režirala kratki film Album, kao dio omnibusa Mostovi Sarajeva, koji je premijerno prikazan u oficijelnoj selekciji Filmskog festivala u Cannesu. Njen igrani film Ne ostavljaj me višestruko je nagrađivan i prikazivan na festivalima širom svijeta. Godine 2022. završila je svoj četvrti dugometražni igrani film Balada.

Dana Budisavljević je rediteljica i producentica iz Zagreba. Suosnivačica je producentske kuće Hulahop, čija je i direktorica od 2006. godine. Diplomirala je filmsku i TV-montažu, a još tokom studija je pokrenula prvi studentski filmski festival F.R.K.A. Kasnije je bila članica najuže organizacijske ekipe Motovun Film Festivala, 2005. je s Nenadom Puhovskim pokrenula ZagrebDox, a od 2007. nekoliko godina bila je i produkcijska savjetnica Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb.

Prvu filmsku nagradu dobila je za najbolju montažu u filmu Godine hrđe Andreja Korovljeva. Rediteljskim debijem Sve 5! osvojila je Grand Prix DHF-a. Njen film Nije ti život pjesma Havaja osvojio je nagradu publike na ZagrebDoxu. Danin prvi dugometražni film Dnevnik Diane Budisavljević, igrano-dokumentarna historijska drama o spašavanju djece iz logora NDH-a u Drugom svjetskom ratu, postao je jedan od najznačajnijih i najdiskutiranijih filmova prošle decenije u Hrvatskoj i regiji s mnoštvom osvojenih nagrada.

Fatma Riahi je dokumentaristica i producentica koja je studirala filmske i televizijske tehnologije u Tunisu. Njen prvi kratki film Mashghoul [Zauzeto] bio je diplomski rad 2008. godine. Radila je kao producentica/rediteljica kratkih dokumentarnih filmovima u Tunisu. Godine 2011. snimila je srednjometražni TV-dokumentarac Tunis... Revolucija se nastavlja. Iste godine pridružila se Al Jazeera Media Networku kao producentica u Odjelu produkcije.

Godine 2015. počela je raditi na svom prvom dugometražnom filmu Ukleta prošlost, koji je 2018. bio nominovan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) u kategoriji debitantskog filma. Filmom Ukleta prošlost osvojila je nagradu ANHAR za najbolji film o ljudskim pravima 2019, na Filmskom festivalu o ljudskim pravima KARAMA u Ammanu i nagradu "Bronzani Tanit" na Filmskom festivalu u Chartagi (CFF) 2019. Riahi sada radi na svom drugom dugometražnom filmu Moj otac je ubio Bourguibu.

Phil Grabsky je britanski dokumentarista, dobitnik BAFTA-e i brojnih drugih nagrada za režiju, scenarij, produkciju i fotografiju. Grabsky i njegova producentska kuća Seventh Art Productions stoje iza kinofilmova kao što su Muhammed Ali - očima svijeta, U potrazi za Beethovenom, U potrazi za Mozartom i poznati Moje djetinjstvo, moja zemlja – 20 godina u Afganistanu, koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na dodjeli televizijskih nagrada BAFTA 2022. Snimio je više od 250 filmova koji su prikazivani u kinima, na TV-u i digitalnim platformama širom svijeta.

Phil je također napisao četiri historijske knjige, uključujući djelo Veliki umjetnici koje je nastalo u koautorstvu s Timom Marlowom, i bestseler Veliki zapovjednici. Redovan je član žirija za dodjelu nagrada Emmy, BAFTA, Grierson i One World, a i sam je osvojio brojne nagrade, uključujući nagradu Royal Television Society za najboljeg režisera i usluge televiziji i nagradu Voice of the Listener and Viewer za usluge obrazovanju.

Ensar Altay je dokumentarista iz Turske. Studirao je na Londonskoj filmskoj akademiji. Od 2012. do 2018. snimao je dokumentarce za TV-kanale u mnogim zemljama. Dokumentarna kinematografija je u fokusu njegovog rada od snimanja filma Čuvar anđela / Guardian of Angels iz 2018. godine, koji govori o Muhammedu Bzeeku koji udomljava neizlječivo bolesnu djecu. Film je prikazan na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima i osvojio je nekoliko nagrada u raznim kategorijama.

Dokumentarac Kodokushi (2020) donosi priču o "samotnoj smrti" u Japanu. Nacionalna premijera održana je na 8. Bosforskom filmskom festivalu, gdje je osvojio specijalnu nagradu žirija u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Međunarodna premijera ostvarenja Kodokushi na Šangajskom filmskom festivalu donijela mu je nominaciju za nagradu Zlatni pehar. Film je prikazan i na drugim festivalima, uključujući Camerimage, Jerusalem Cinematheque, Astru i Cinema Verité. Ensar Altay trenutno radi na debitantskom dugometražnom filmu.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu "AJB Program Award".

Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Ukupna vrijednost nagrada je 12.000 eura.

Više informacija možete pronaći na oficijelnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba.

Prehodna
Dobitnici nagrada 28. Sarajevo Film Festivala
Sljedeća
43. Međunarodni festival filmske kamere u Bitolju: Braća Manaki