Pogled u prošlost: "Poolhall Junkies"

Pogled u prošlost: "Poolhall Junkies"

Piše: Sead Vegara

Koliko god redovni kino-repertoar nudio mnoštvo filmskih ostvarenja, svih različitih žanrova, od superherojskih stripovskih spektakla, (otrcanih/bezveznih/neinspirativnih) komedija, limunada, akcionih trilera i animiranih filmova namijenjenih za one najmlađe, ali i one starije koji nisu zaboravili na dijete u sebi, toliko se nekada trebate vratiti ponekom starom filmu, koji ste pogledali nekada davno, a mogli bi ga reprizirati.

Jedan od filmova koji vape za ponovnim gledanjem, barem kada je potpisnik ovih redova u pitanju, bio je i film Poolhall Junkies, iz ne baš tako davne 2002. Iskreno, nije riječ o velikom filmu, niti nekom umjetničkom dostignuću, već jednostavno filmu urađenom s namjerom da se gledaoci zabave, što je na početku i bio smisao filma. Reditelj, koscenarista i glavni glumac Mars Callahan je za svoj prvijenac okupio zaista impresivnu glumačku postavu: Chazz Paliminteri, Christopher Walken i sad već pokojni Rod Steiger. Oni svi doduše imaju sporedne uloge u filmu, ali odigrane sa istinskim glumačkim umijećem holivudskih veličina Paliminterija, Walkena i Steigera, kojem je ovo ujedno bila i posljednja uloga.

Ne bi trebalo govoriti o Poolhall Junkies kao o lošoj kopiji The Hustlera (1961) ili The Color of Money (1986). U oba je igrao veliki Paul Newman i za ulogu u Scorseseovoj Boji novca odnio kući Oscara. Ali, moglo bi se reći da je Callahan “posudio par folova“ iz drugih filmova. Kao na primjer, scena sa ispijanjem pive i viskija: “Kladim se da ću popiti dvije krigle pive brže nego što ćeš ti popiti dvije čašice viskija“, je “posuđena“ iz filma Stevea Buscemija Trees Lounge (1996). Sama priča ima sličnosti i sa filmom Rounders (Kockari, 1998) u kojem su Matt Damon i Edward Norton igrali i “pratili karte k'o da gledaju kroz njih“.  

Johnny je kao klinac sa 16 godina (u zrelijim godinama ga igra Callahan) želio da igra bilijar kao profesionalac, i samo je čekao pozivnicu od Bilijarske asocijacije koju nije dobio zbog toga što ga je njegov mentor Joe (Paliminteri) iskorištavao. Nakon što je burno prekinuo partnerstvo sa Joeom 15 godina kasnije, ostavio je bilijarski štap i zaposlio se kao građevinski radnik. Njegova djevojka Tara (Alison Eastwood) nikad nije odobravala njegovo igranje bilijara i nakon što na zabavi provede cijelo veče sama i sazna da je za to vrijeme Johnny igrao bilijar ona ga ostavi. Johnnyjev mlađi brat upada u nevolju sa Joeom i Johnny će se uz pomoć Tarinog ujaka kojeg igra Christopher Walken suprotstaviti Joeu i njegovom novom igraču. Nije veliki film, ali je zato dobra zabava.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje     

Prehodna
Soul: CGI animirani film koji je satkan od duše
Sljedeća
Smoke: Razgovor ugodni naroda filmofilskog