"Otac" Srdana Golubovića premijerno na 70. Berlinaleu

"Otac" Srdana Golubovića premijerno na 70. Berlinaleu

Srpski režiser Srdan Golubović, poznat po ostvarenjima Paket aranžman, Apsolutnih sto, Klopka i Krugovi, snimio je novi film Otac, koji će premijeru imati na ovogodišnjem 70. Berlinaleu.

Otac je film o čovjeku kome su zbog siromaštva oduzeli djecu. On kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do Beograda, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže da mu je stalo, iz očaja, od gubitnika, odbačenog i poniženog čoveka – postaje heroj.

Uz Ognjena Sviličića, Golubović je i autor scenarija, a direktor fotografije je dugogodišnji Golubovićev saradnik Aleksandar Ilić. Kompozitor muizike je Mario Šnajder. Scenograf je Goran Joksimović, a kostimografkinja Ljliljana Petrović.

Oca u filmu tumači Goran Bogdan, dok su uloge djece povjerene Ajli Šantić i Muharemu Hamziću, koji su prvi put na filmu nakon što su prošli kasting u kome je učestvovalo više od 250 djece. Ostale uloge tumače: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević i Ljubomir Bandović.

Otac nastaje kao koprodukcija šest zemalja: Srbije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Producent ovog ostvarenja je Jelena Mitrović, koja je ranije producirala filmove Klopka, Život i smrt porno bande, Besa, Žena sa slomljenim nosem, Klip i Krugovi, dok su koproducenti Boris T. Matić, Aleksander Ris, Čedomir Kolar, Mark Baše, Danijel Hočevar i Amra Bakšić Čamo. Biće sniman oko 60 dana na lokacijama u Priboju, Zaječaru, Knjaževcu i Beogradu.

Prehodna
"Deerskin" Quentina Dupieuxa od 20. marta u kinima
Sljedeća
"Pinocchio" Matteoa Garronea na 70. Berlinaleu