Obavezno filmsko štivo: Najočekivaniji filmovi u februaru

Obavezno filmsko štivo: Najočekivaniji filmovi u februaru

Piše: Nino Romić

Januar je iza nas, koji se pokazao kao uglavnom neuzbudljiv mjesec po pitanju života u kino-dvoranama. Spider-Man: No Way Home je nastavio svoju dominaciju, a vodeći studiji su u dvorane doveli svega par novih i zvučnijih filmova. Imali smo, u međuvremenu, čak i jedno manje preslaganje rasporeda par filmova, s nadom da će u kina stići u povoljnijim uslovima.

No, sada smo i službeno zakoračili u februar, a najkraći mjesec u godini nudi malo više nade od januara, kako se polako primičemo proljeću i toplijim danima, u kinima i izvan njih. S time na umu, bacimo pogled na nekoliko od najočekivanijih filmova u februaru:

Moonfall, Lionsgate – 4. februar

Odmah na početku mjeseca imamo novi naslov od starog i poznatog lica. Dvije i pol godine nakon filma Midway, svog velikog ratnog spektakla, Roland Emmerich nas sa oceanskog bojišta vodi na površinu Mjeseca. Simbolično, od plima i oseka, do upravitelja kretanja oceanskih valova, Emmerich nas stavlja u čizme i odjela astronauta koji su poslani na očajnu misiju – otkriti razlog skorog obrušavanja Mjeseca na Zemlju te zaustaviti katastrofu koja će uništiti planetu.

 

Death on The Nile, 20th Century Studios – 11. februar

Kennetha Branagha smo nedavno imali priliku bolje upoznati sa njegovim autobiografskim filmom, Belfast. No, sa Death on The Nile, Branagh se odjeva u najbolje sukno i lašti brčiće poznatog detektiva sa stranica romana Agathe Christie, Herculea Poirota. Nakon ugodne vožnje Orient Expressom, Poirot se ovaj put nalazi na još ugodnijem krstarenju Nilom, majkom egipatske civilizacije, na kojoj se sigurno neće desiti ništa uzbudljivo ili tajanstveno.

Uncharted, Sony – 18. februar

Poslije odgoda, promjena članova postave, i još malo nevolja sa promjenom režisera, Sonyjev pustolovni film, Uncharted, priprema se za putovanje kroz nepoznato da bi došao do kino-dvorana. Posrijedi je prvi unos u Sonyjev ciklus filmova i serija koji će adaptirati videoigre iz gaming ogranka kompanije. Igrači, naravno, već poznaju premisu filma, koja će spojiti Toma Hollanda kao Nathana Drakea i Marka Wahlberga kao njegovog mentora, Sullyja, na njihovoj prvoj avanturi na egzotičnoj lokaciji, u potrazi za blagom, bogatstvom i zabavom.

Vrijedno spominjanja

Prije odjave do marta, bacimo pogled na još par naslova koji možda zaslužuju vašu pažnju. Kao prvo, imamo jedno okupljanje koje možda želimo propustiti ili barem prisustvovati iz daljine, a riječ je, naravno, o Jackass Forever (4. februara). Da, Johnny Knoxville je okupio (gotovo) cijelu ekipu MTV-ove emisije o ljudima koji ne poznaju bol ili sram, te je nekako uspio nagovoriti Paramount da okupljanje dovede u kino-dvorane. Sedmicu poslije, imamo i Blacklight (11. februara), novi akcijski triler sa Liamom Neesonom. Veteran ovog žanra nam je obećao prošle godine da će prestati pojavljivanjem u ovom žanru sa The Ice Road, no novi unos u glumčevu filmografiju dolazi očito post hoc, zbog gužve u ciklusu snimanja i distribucije filmova.

Konačno, uz nove naslove imamo i jedan klasik – Coppolin The Godfather. Paramount Pictures vraća Kuma i njegovu kumčad u kino-dvorane za veliku godišnjicu. Doduše, riječ je o igranju u odabranim dvoranama, i to uglavnom u SAD-u. No, to nas ne zaustavlja da film pogledamo za godišnjicu i u vlastitim domovima. Posrijedi je, razumijet ćete, ponuda koje se ne odbija.

Prehodna
Danis Tanović, oskarovac i dvostruki dobitnik Srebrnog medvjeda
Sljedeća
Zilhadova poezija i emocije u filmu “Švedsko srce moje majke“