Novi “Istjerivači duhova“ i nostalgija za osamdesetim

Novi “Istjerivači duhova“ i nostalgija za osamdesetim

Piše: Sead Vegara

Nostalgija za vremenom osamdesetih godina prošlog stoljeća u kombinaciji sa modernim okruženjem, sada već starim licima originalne postave Istjerivača duhova i novim mladim snagama, u novom unosu u franšizu Ghostbusters: Frozen Empire (Istjerivači duhova: Ledena prijetnja, 2024) djeluje poprlično zabavno. Na trenutke vraća momente i kanališe energiju originala, te uspješno postavalja temelje za nove i buduće filmove.

Cijela priča o “Istjerivačima duhova“ seže još do 19. stoljeća i ima korijene u porodičnom stablu glumca i komičara Dana Aykroyda, jednog od autora scenarija originalnog filma iz 1984. Njegov pradjed se bavio spiritualizmom i iza njega je ostalo mnoštvo bilješki o raznim seansama, koje je Dan pretočio u scenarij za film Ghostbusters. Ali, put koji je trebao preći, od (uobičajenih) prepravki scenarija do finaliziranog filma bio je ravan hvatanju pravog duha.

Brendirano ime

Iz gotovo nemogućih situacija u kojima se našla produkcija: zacrtan datum premijere u vidu godine dana za snimanje filma zajedno sa završenom kompletnom produkcijom i postprodukcijom koja je podrazumijevala mnoštvo specijalnih efekata (čak je oformljena nova firma za specijalne efekte – Boss Films, nastala od “prebjeglih“ radnika tada jedine firme za specijalne efekte, ILM-a), osiguravanje već brendiranog imena (1950-tih je postojala istoimena serija)... pa do okupljanja glumačke ekipe, završeni film je “eksplodirao“ na box officeu ostavši pet sedmica na prvom mjestu, naposljetku zaradivši preko 300 miliona dolara.

Glumačku postavu filma su izvorno trebali činiti John Belushi, Aykroyd i Eddie Murphy. Aykroyd je nakon smrti Belushija u mnogim preradama zamijenio njegov lik sa onim koji će tumačiti Bill Murray, a scenarij je nastavio sastavljati u saradnji sa samim rediteljom Ivanom Raitmanom i glumcem/scenaristom Haroldom Ramisom. Murphy je također ispao iz kombinacije jer je bio “preskup“, te je u konačnici zamijenjen “jeftinijim“ Erniejem Hudsonom. Glumica Sigourney Weaver je imala odličnu hemiju sa Murrayjem, dok je Rick Moranis naprosto bio otkačen. Nastavak Ghostbusters II (Istjerivači duhova II, 1989) uslijedio je nakon pet godina, doduše sa polovičnim uspjehom. Nije nadmašio original, ali je ostao u srcima filmofila kao podsjetnik na magiju pokretnih slika kakve su se snimale osamdesetih.

Prigrliti očevu ostavštinu

Revitalizacija serijala je počela sa ostvarenjem Ghostbusters: Afterlife (Istjerivači duhova: Naslijeđe, 2021) prije tri godine, kada smo se upoznali sa unucima Eagona Spanglera (sad već pokojni Ramis), jednog od likova iz originalne postave Istjerivača, koji će prigrliti djelo i lik svoga djeda i spasiti svijet strašne sudbine. Reditelj oficijelno trećeg dijela u franšizi, jer se film oslanja direktno na drugi dio serijala, bio je Jason Raitman, sin reditelja originalna dva filma Ivana Raitmana, koji je umro 2022. i uspio vidjeti kako je njegov sin prigrlio očevu ostavštinu i potpisne filmove. Ghostbusters: Afterlife film je koji su napravili fanovi za fanove. I baš zbog te jedinstvene činjenice, snimljen kao ljubavno pismo originalnim filmovima iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, Istjerivači duhova: Naslijeđe gotovo je pa savršen film u svim svojm segmentima.

Radnja trećeg dijela smještena je u američku provinciju u gradić Summerville, u kojem vrijeme kao da je stalo u osamdesetim, mjestašce gdje dolaze brat i sestra zajedno sa majkom u trošnu kuću njenog oca i svoga djeda. Mlađa kćer Phoebe, u toliko iskrenoj i uvjerljivoj interpretaciji glumice Mckenne Grace, svojevrsna je štreberica, i ono što bi Amerikanci rekli geek, dok je njen brat Trevor, šeprtljavo šarmantni Finn Wolfhard. Majku Callie portretira dražesna Carrie Coon, kao ženu koju je život satjerao uz konopac (da se poslužimo bokserskim rječnikom), koja baš i nema lijepa sjećanja na svog oca, te nema drugog izbora nego sa djecom doći u gradić gdje joj je otac ostao upamćen kao stari čudni “prašnjavi samotnjak“.

Malo veće epizode i cameo

Scenarij filma djelo je samog reditelja Jasona Raitmana i koscenariste Gila Kenana, a priča je postavljena tako da će se sada novi, mlađi istjerivači duhova pobrinuti da ponovno ne dođe do svojevrsnog smaka svijeta, dana/noći kada će se otvoriti portal ka drugoj dimenziji iz koje će doći zli duhovi i prikaze.

U novom nastavku nova lica mladih Istjerivača duhova, iz američke provincije sele se u New York i famoznu Vatrogasnu zgradu koja je sjedište ekipe. Vrlo mlada Mckenna Grace i malo stariji Finn Wolfhard, sa dodatkom Carrie Coon, te Paul Rudd, sada djeluju kao nova postava Istjerivača duhova usko sarađujući sa starom gardom: Danom Aykryodom kao Rayem Stantzom, Erniejem Hudsonom u ulozi Winstona Zeddemora, u malo većim epizodama, te Billom Murrayjem u gotovo cameou kao Peter Vankman.

Svakako treba spomenuti i ostatak glumačke ekipe, svojevrsne epizode Kumaila Nanjianija u ulozi Nadeema Razmaadija koji će svojim poduhvatom i pokrenuti cijelu priču, te minijaturu Pattona Oswalta kao doktora Huberta Wartzkog čiji će doprinos biti u objašnjavanju legende o zlom bogu koji se zove Garraka, te načinu na koji ga zaustaviti. Nakon što se Garraka oslobodi svoje viševjekovne tamnice, kompletan New York i cijeli svijet će zapasti u novo ledeno dobo, a na Istjerivačima duhova je da ga zaustave i vrate stvari u normalu.

Nostalgija sa prstohvatom prezenta

Iako je cijeli film možda malo, mrvicu više ozbiljniji u odnosu na prethodnika, ipak uspijeva u namjeri da zabavi, pružajući nesvakidašnji vrtlog emocija i stanja koje smo navikli od filmova iz ovog jedinstvenog blockbusterskog serijala. Režiju od Jasona Raitmana je preuzeo scenarista prethodnika Gil Kenan, te je uspio snimiti ostvarenje u kojem će zasigurno uživati poklonici originalnih filmova, ali i nove generacije koje su se upoznale sa Istjerivačima duhova preko njihovih mladih snaga Mckennom Grace i Finnom Wolfhardom. Specijalni CGI efekti, kao i praktični specijalni efekti snimljeni “u kameri“ ovdje su upriličeni na visokom nivou, te su u svojstvu priče i samo priče i nikako sebi svrha.

Znajući da ukombinuju nostalgiju i moderno, scenarista/reditelj Gil Kenan i koscenarista/producent Jason Raitman prizvali su magiju starih vremena sa prstohvatom prezenta i uspješno trasirali put za nove filmove u serijalu i to tek toliko oslonivši se na originalnu gardu Istjerivača duhova, koji su predali štafetu mladim novim snagama otisnuvši se u filmski Olimp. Nadasve, nostalgijom prožet Ghostbusters: Frozen Empire istinski je filmski doživljaj koji generacije odrastale na originalnim filmovima ne smiju propustiti, i što bi još bilo i bolje, trebaju ga podijeliti sa svojom mlađom familijom, te ih naučiti šta su prave filmske vrijednosti.

Objavljeno na portalu Al Jazeera Balkans

Prethodna
Objavljen program 77. Cannes Film Festivala
Sljedeća
Elia Suleiman dobitnik Počasnog Srca Sarajeva