“Lav“ na Moja TV: Život piše najbolje priče

“Lav“ na Moja TV: Život piše najbolje priče

Lav – Na programu HRT1 (Moja TV) 05. 09. u 20:05 sati

LION, 2016., Velika Britanija, Australija, SAD, 113 min., biografski/drama

REŽIJA: Garth Davis

SCENARIJ: Saroo Brierley & Luke Davies

ULOGE: Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman, David Wenham, Sunny Pawar, Abhishek Bharate, Pryanka Bose, Khushi Solanki

Koji god film na samom početku ima telop „Based on a true story/Inspired by the true events“ (Bazirano na istinitoj priči/Inspirisano istinitim događajima) zavrjeđuje vašu pažnju. Koliko god pisci i scenaristi imali mašte, život je taj koji piše najbolje priče. Istina, zna se desiti da se scenarista koji radi adaptaciju istinitih događaja za potrebe filmskog scenarija malo zanese i doda koješta, čisto radi filmskog efekta i odriješenja lik(ov)a, da bi zaokružio priču i podario joj određeni patos.

Film Lion (Lav), koji na svom početku ima natpis „Bazirano na istinitoj priči“ nastao je 2016. u režiji debitanta Gartha Davisa, a riječ je o ostvarenju koje za protagonsitu ima dječaka Sarooa (Sunny Pawar) koji sa bratom Gudduom (Abhishek Bharate), sestrom (Khushi Solanki) i majkom (Pryanka Bose) u Indiji vodi težak, ali, ipak, život pun ljubavi, snalazeći se na sve moguće načine da obezbijede hranu. Igrom slučaja Saroo će se izgubiti, proći trnje i kamenje dok ga ne usvoji australski bračni par Brierley (Nicole Kidaman i David Wenham). Dvadeset i pet godina poslije, sada već odrasli Saroo (Dev Patel) će krenuti u potragu za svojom pravom porodicom.

Scenarij za film Lion deririvan je iz knjige „A Long Way Home“ koju je napisao Saroo Brierley. Scenarista Luke Davies je vješto raspisao situacije bez da je dopustio sebi pad u veliki umjetnički zanos kojim bi stvorio djelo zanimljivo samo određenom dijelu publike. A reditelj Garth Davis je vizualizirao scenarij pretočivši ga u pokretne slike koje svojom ljepotom indijsku sirotinju predstavljaju sa autetičnošću još neviđenom od oskarovca A Slumdog Millionaire (Milijunaš sa ulice) Dannya Boylea. Upravo je u tom filmu Patel glumio naslovnog junaka, i ponovo sada, ali u istinitoj priči, portretira lika kojeg život u dječaštvu nije baš mazio. Lion svakako zaslužuje vašu pažnju, što zbog istinite priče, što zbog odličnih glumačkih performansi svakoga ponaosob.

Film Lion možete pogledati u subotu 5. septembra u 20:05 sati, na programu HRT1, u ponudi Moja TV. 

Prethodna
Druga sezona serije "The Mandalorian" stiže 30. oktobra
Sljedeća
Netflix predstavio trailer za 2. sezonu policijske serije "Criminal"