Krema slovenačkog filma u Sarajevu

Krema slovenačkog filma u Sarajevu

 

Piše: Nisad Selimović

U organizaciji Slovenskog društva Cankar Sarajevo, Lektorata slovenskog jezika na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti FF UNSA i Slovenskog filmskog centra, u sarajevskom Meeting Pointu danas će u 20 sati biti otvoreni Dani novog slovenačkog filma. Treće izdanje ove manifestacije, kao i prethodnih godina, u glavni grad BiH donosi najnovije filmske naslove iz Slovenije, hvaljene i nagrađivane širom svijeta.

Slovenačka kinematografija, uzgred budi rečeno, uživa najveću podršku države od svih filmskih industrija zemalja bivše Jugoslavije. Godišnje, ta cifra se kreće oko 22 miliona KM, što je za 20 miliona više nego što ulaže Bosna i Hercegovina. S tim novcem, ali i sredstvima drugih producenata, godišnje se u Sloveniji snimi desetak igranih dugometražnih filmova, a trenutno je u fazi produkcije njih 12.

Nagrada publike

Treće Dane novog slovenačkog filma otvoriće ostvarenje Posljedice, film snimljen prošle godine u režiji Darka Štante. Ova savremena drama o odrastanju u maloljetničkom popravnom domu debitantsko je djelo mladog Štante koje je oduševilo slovenačku publiku, ali i posjetioce festivala u Torontu, gdje je film doživio premijeru. Posljedice su osvojile i tri nacionalne filmske nagrade u Sloveniji, uključujući i Nagradu publike, ali i kritike, što se baš i ne dešava tako često. Nakon što završi u popravnom domu, osamnaestogodišnji Andrej se mora boriti za mjesto u skupini štićenika pod vodstvom Željka koji ga primi u svoju grupu, i pod pritiskom nove okoline istovremeno se truditi da njegova tajna ne ispliva na svjetlo dana.

 

Dan kasnije na programu je film Izbrisana reditelja Mihe Mazzinija, dovršen isto tako 2018. U pitanju je priča o samohranoj majci Ani, koja u porodilištu saznaje da je nema u kompjuterskim sistemima, da legalno ne postoje ni ona ni njeno novorođenče. Ovo je priča o tome što se događalo Slovencima koji su se rodili u pogrešnim dijelovima bivše države, kojima su devedesetih godina u administrativnim jedinicama poništili lične karte.

 

I ovaj film je prošao sjajno na dodjeli nacionalnih nagrada - osvojio je njih četiri među kojima se izdvaja ona za glavnu glumicu Juditu Franković-Brdar. Pored nje, u filmu se pojavljuje i naš Izudin Bajrović, te dosta poznatih slovenačkih glumaca, poput Sebastiana Cavazze.

Film Sarajlije

Posljednjeg dana manifestacije u petak, 22. marta, zakazana je projekcija filma Glumim, jesam, Sarajlije Miroslava Ćire Mandića. Ovaj film je snimljen u koprodukciji sa Bosnom i Hercegovinom, a govori o nekoliko glumaca koji se pripremaju za svoje uloge - glumica uči krasti, glumac postaje beskućnik, a nakon što odglume zaljubljeni par, glumac počne progoniti glumicu i nakon završetka snimanja. Ovaj film će nakon sarajevske premijere jedini i ostati na repertoaru kina Meeting Point, a nakon projekcije u petak, publika će imati priliku porazgovarati sa ekipom filma.

Ulaz na sve projekcije je slobodan, filmovi se prikazuju u terminu od 20 sati i titlovani su na bosanski i engleski jezik.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prethodna
Produžen rok za prijave na ACTive #3
Sljedeća
Kino premijere: "Moj dida je pao s Marsa"