James Cameron o novom filmu iz franšize "Terminator"

James Cameron o novom filmu iz franšize "Terminator"

Avatar: The Way of Water je još uvijek aktualni film Jamesa Camerona i onaj koji plijeni najviše pažnje medija, naročito po pitanju finansijskog uspjeha naslova. Međutim, Cameron nije sasvim zanemario svoja druga filmska ostvarenja, niti njihove potencijalne nastavke. Naime, veliki režiser je nedavno gostovao na podcastu SmartLess, čijim je domaćinima nagovijestio budućnost Terminator franšize.

O pravcu filmskog serijala koji je svoj zenit ostvario početkom 90-tih, sa Terminator 2: Judgement Day, nakon najskorijeg filma, Dark Fate, Cameron je pažljivo birao riječi:

Ukoliko bih radio na još jednom "Terminator" filmu i pokušao osvježiti tu franšizu - o čemu se razgovara, ali bez odluke - pristupio bih tome više iz kuta umjetne inteligencije, nego iz kuta zlih robota koji podivljaju.

S time imamo zrnce radnje, ili barem mogućeg nadahnuća neminovnog nastavka. Premda se Cameron ogradio od tvrdih obećanja, nastavak zaista jeste neiminovan. Posrijedi je, ipak, vrlo atraktivno intelektualno vlasništvo za producente i studije da bi dugo počivalo na miru.

Terminator: Dark Fate nije iza sebe ostavio serijal u zdravijem stanju nego što je bio prije ovog naslova, ali isto je važilo i za Terminator Genisys, što će reći da upravitelji IP-a nisu bili pokolebani jednim promašajem. Što se tiče Cameronovog angažmana, u novom filmu, kao što je bio slučaj i sa Genisys i Dark Fate, isti bi uglavnom bio vezan za produciranje, a ne za režiranje, ili neki ozbiljniji kreativni prinos.

Prehodna
Projekat “Požari” podržan od strane Ministarstva kulture Italije
Sljedeća
U bh. kina stiže krokodil koji zvuči kao Shawn Mendes