Isabelle Huppert predsjedava žirijem 81. Venice Film Festivala

Isabelle Huppert predsjedava žirijem 81. Venice Film Festivala

Francuska glumica Isabelle Huppert (Elle, The Piano Teacher, Greta) bit će predsjednica međunarodnog žirija na 81. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (28. august - 7. septembar) koji će dodijeliti Zlatnog lava za najbolji film, kao i druge službene nagrade.

Odluku je donio Upravni odbor Biennale di Venezia koji je potvrdio preporuku direktora Venecijanskog filmskog festivala Alberta Barbere.

Prihvatajući prijedlog, Isabelle Huppert je rekla: “Između mene i Festivala postoji duga i lijepa veza. Postati privilegovani gledatelj je čast. Više nego ikad, kino dosta obećava. Obećanje da ćemo pobjeći, poremetiti, iznenaditi, dobro pogledati svijet, ujedinjeni u različitostima naših ukusa i ideja”.

Alberto Barbera je komentirao: “Isabelle Huppert je velika glumica, zahtjevna, znatiželjna i puna nevjerojatne darežljivosti. Muza brojnih velikih filmaša, nikada nije izbjegavala pozive mladih ili manje poznatih redatelja koji su u njoj vidjeli idealnog tumača svojih priča. Njezina ogromna spremnost da se neprestano stavlja na kocku, znak njezine neuobičajene inteligencije, zajedno s njezinom sposobnošću da kinematografiju gleda van geografskih i mentalnih granica, čine je idealnom predsjednicom žirija na Festivalu otvorenom za cijeli svijet kao što je npr. filmski festival u Veneciji. Veoma smo joj zahvalni što je prihvatila tu poziciju, svjesni njenih brojnih obaveza na filmu i teatru s kojima će se susresti sljedećih mjeseci”.

Završne večeri (7. septembra) nadolazećeg 81. Venecijanskog filmskog festivala, Međunarodni žiri Venezia 81, kojim predsjedava Isabelle Huppert i koji se sastoji od najviše devet svjetskih poznatih osoba iz sfere filma i kulture iz različitih zemalja, dodijeliti će sljedeće službene nagrade među dugometražnim filmovima:

  • Zlatni lav za najbolji film
  • Srebrni lav – Velika nagrada žirija
  • Srebrni lav – Nagrada za najbolju režiju
  • Coppa Volpi za najboljeg glumca
  • Coppa Volpi za najbolju glumicu
  • Nagrada za najbolji scenarij
  • Posebna nagrada žirija
  • Nagrada Marcello Mastroianni za najboljeg novog mladog glumca ili glumicu


Više na: https://www.labiennale.org/en/cinema/2024

Prethodna
Marvelov reboot filma "Blade" ostaje bez režisera
Sljedeća
Lazar Dragojević dobitnik nagrade Prsten Festivala 16. OFF-a