Horton Hears A Who!: Osoba je osoba ma kako mala bila

Horton Hears A Who!: Osoba je osoba ma kako mala bila

hortonPiše: Sead Vegara

Po kojim kriterijima se ocjenjuje da li je film dobar ili loš? Svakako, puno je faktora koje treba uračunati počevši od same ideje, teme i realizacije (scenarija, režije, glume), ali kada ostaje osjećaj ugodnosti, ljepote i jednostavne dražesnosti nakon provedenih sat i nešto vremena u kinu ili kod kuće gledajući čudo od pokretnih slika, onda zaista znate zašto je to dobar film. Jer istinski dobre stvari diraju u srce i aktiviraju maštu na najnevjerovatnije moguće načine da je to prosto uživanje. Koliko li samo takvih filmova postoji na svijetu i u filmskoj sehari, baš i nije poznato, ali je izvjesno da ih je u današnje vrijeme sve manje. Jedan od dragulja iz te krune je CGI animirani film Horton (Horton Hears A Who!) digitalnih lutkara iz Foxove animacijeske divizije Blue Sky Studios. A Hortona prožima prelijepa poruka da je osoba osoba ma kako mala bila. Cijela ta ideja je djelo Theodora Geisela, američkog Mike Antića, znanog pod pseudonimom Dr. Seuss.

Horton Hears A Who!; režija: Jimmy Hayward & Steve Martino; glasovi: Jim Carrey, Steve Carell, Carol Burnet, Seth Rogen, Will Arnett; 2008. IMDb rejting: 6.9/10 Rotten Tomatoes rejting: 79%

horton posterIz književne čitanke Dr. Seussa Hollywood je crpio inspiraciju za mnoge projekte, a možda i najpozantiji je Kako je Grinch ukrao Božić (How the Grinch Stole the Christmas). Poveznica između Hortona i Grincha, barem ova kinematografska, jeste njegovo komedijsko veličanstvo, glumac Jim Carrey. U Grinchu pod kostimom glumi naslovnog junaka, dok u Hortonu posuđuje glas također glavnom liku, pametnom slonu Hortonu. Vokalna interpretacija Jima Carreya, koju je glumac doveo do perfekcije, slobodno stoji sa onom preminulog genija komedije Robina Williamsa koji je oživio Duha iz lampe u Disneyevom Aladdinu. Jer kako se Aladdin s pravom smatra za ponajbolji Disneyev proizvod (op.a.) prije Pixarove ere, tako se i Horton slobodno može, vrijeme je pokazalo i dokazalo, smatrati za klasik. Sve što vidite i percipirate u Hortonu, možete (i trebate) primijeniti u životu. Priča je nadasve zanimljiva.

U džungli Nool, Horton (glas Jima Carreya), dobroćudni i veseli slon, koji voli da podučava mlade, djecu ostalih životinja, sasvim slučajno čuje nešto za što će se kasnije ispostaviti da je mikrokosmos – čestica prašine na kojoj žive mala stvorenja, Whoi, u gradu Whovilleu. Svoje otkriće podijeli sa svojim učenicima i najboljim prijateljem Mortonom (glas Setha Rogena) govoreći im da ne šire priču dalje.

Dok Horton pokušava opstati pod prijetnjama Kengurice (glas Carol Burnet) da prestane „trovati“ umove djece i poticati ih da koriste maštu, da ne izmišlja male svjetove i osobe na njima, gradonačelnik Whovillea (glas Stevea Carella) se čuje sa Hortonom i objašnjava mu da ni njemu niko ne vjeruje da su oni ustvari samo sitni stvorovi na zrncu prašine. Da postoji neko veći od njih. I Hortonu i gradonačelniku je ugrožena egzistencija. Samo što gradonačelnik mora misliti na svoj grad, stanovnike, suprugu, svojih 96 kćeri i šutljivog-povučenog-neizmjerno pametnog sina koji će kada najviše bude trebalo pokazati koliko vrijedi i može. Horton se doduše mora paziti i odbraniti od priglupog Vlada (glas Willa Arnetta), lešinara mekog srca.

Veliki književni um Dr. Seussa je neiscrpan izvor, fontana mladosti i kamen mudrosti, ideja i priča u kojima se nalaze arhetipska pravila pisanja dječije literature. Seussovu prozu je u scenarij oblikovao tandem Ken Daurio i Cinco Paul tako dobro da su skrojeni duhoviti dijalozi i pametne replike iz kojih isijava mudrost („Osoba je osoba ma kako mala bila.“). Prekaljeni rediteljski duo Jimmy Hayward i Steve Martino su udahnuli život Hortonu koristeći se znanjem i iskustvom stečenim na sada već klasičnim Pixarovim i Foxovim digitalno-celuloidnim uracima Priča o igračkama (Toy Story), Čudovišta iz ormara (Monsters Inc.), Potraga za Nemom (Finding Nemo) i Roboti (Robots). Animacijski tim Blue Sky Studiosa je učinio Hortona CGI savršenstvom koje može bez problema rame uz rame da stoji sa najboljim Pixarovim ostvarenjima. Da biste si priredili relaksirajuće iskustvo u toplini doma svog dovoljno vam je da obezbijedite snimak Hortona i opustite se uz CGI animirane pokretne slike.

 

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
True Romance: Romantični film pun nasilja
Sljedeća
Groundhog Day: Film za sva vremena