Festival u kvartu: Kino na otvorenom na deset lokacija u Puli

Festival u kvartu: Kino na otvorenom na deset lokacija u Puli

“Festival u kvartu” filmski je program kojem je cilj okupiti građane i goste Pule pred velikim platnom na otvorenom i uoči Pulskog filmskog festivala prikazati neke od ponajboljih filmova iz hrvatske kinematografije namijenjenih široj, obiteljskoj publici.

Svi su filmovi tokom prošlosti prikazivani na Festivalu, a posebnost je što sada oni stariji filmovi pred novu publiku dolaze restaurirani. Ulaz na sve projekcije je slobodan. “Festival u kvartu” započinje na Trgu kralja Tomislava u petak, 26. maja od 21 sat projekcijom dugometražnog igranog filma Družba Pere Kvržice reditelja Vladimira Tadeja.

Pustolovina družbe Pere Kvržice prikazana je na 18. Pulskom filmskom festivalu i zasigurno će razveseliti nove generacije koje ovaj film nisu imale priliku vidjeti. Dan kasnije, 27. maja od 20:30 sati u Circolu bit će prikazana Tajna starog tavana istog reditelja, a taj film prikazan je na 32. Pulskom filmskom festivalu i donosi priču o dvojici dječaka koji, provodeći ljetne praznike na Hvaru, na tavanu pronalaze neobičan izum koji će zaintrigirati čak i špijunsku organizaciju.

“Festival u kvartu” u svom drugom vikendu, u petak, 2. juna, u 21:15 sati na igralištu Vidikovac donosi film Kapetan Mikula Mali redtelja Obrada Gluščevića iz 1974. koji je na 21. Pulskom filmskom festivalu osvojio nagradu publike “Jelen”. Vlak u snijegu (1976.) reditelja Mate Relje prikazuje se u subotu 3. juna od 21:15 sati. Vedrina i spontanost Slavka Štimca, koji je posebnim priznanjem za ulogu u tom filmu nagrađen na 23. Pulskom festivalu, u kinu na igralištu iza Stande (Šijana) podsjetit će na ovaj filmski klasik o putovanju školaraca u grad kada ih u vlaku zatiče mećava, a njihovo prijateljstvo biva stavljeno na kušnju.

Na programu “Festivala u kvartu” su još filmovi Moj dida je pao s Marsa rediteljskog dvojca Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića, Salaš u malom ritu Branka Bauera, Anka Dejana Aćimovića, Koko i duhovi Daniela Kušana, Orlovi rano lete Soje Jovanović i Vuk samotnjak Obrada Gluščevića.

Grad Pula tokom narednih mjesec dana postat će kino na otvorenom, a uz ranije navedene, lokacije na kojima će biti razapeto filmsko platno su još igralište na Novoj Verudi (Rohreggerova), škola Kaštanjer, igralište na Velom vrhu, igralište Olimpija na Valdebeku, Mornarički park i Placa u Štinjanu.

Više informacija o filmovima, lokacijama i terminima prikazivanja može se provjeriti na stranici Pulskog filmskog festivala te na društvenim mrežama Festivala.

Program se održava kao uvertira u ovogodišnji Pulski filmski festival koji započinje 15. jula 2023. i tokom devet dana predstavit će najbolje dugometražne filmove nastale u Hrvatskoj, te manjinske Hrvatske koprodukcije. Ovogodišnje izdanje donosi i programe kojima se obilježava jubilej Festivala, kao i novitete koji će uskoro biti predstavljeni javnosti.

Prethodna
Film Gane Čomagić na New Directors New Films Festivalu
Sljedeća
Box office: "The Little Mermaid" na vrhu sa 95,5 miliona