Eternals: Spektakularna borba protiv dosade

Piše: Sead Vegara

Poznat vam je sigurno onaj osjećaj nakon odgledanog filma kada niste sigurni da li je ono što ste gledali zaista toliko dobro (ili loše)? Bez obzira na grandioznost produkcije, šarenilo specijalnih efekata i teatralnu glumu, Marvelov novi superherojski stripovski spektakl Eternals (Vječnici, 2021) ipak je ostao na razmeđi (pučke) zabave i (visokobudžetnog) art-filma. U pokušaju da izmiri obje strane, rediteljica i relativno svježa oskarovka Chloé Zhao (Nomadland, 2020) uspjela je u namjeri da snimi nešto više od dva i po sata pokretnih slika ujednačenog ritma, koje se bore sa spektakularnošću i dosadom.

Vječnici; režija: Chloé Zhao; uloge: Salma Hayek, Richard Madden, Angelina Jolie, Gemma Chan, Kit Harington; 2021.

IMDb rejting: 6.9/10

Rotten Tomatoes rejting: 47%

Na momente, scene borbe između naslovnih Vječnika i negativaca Devijanta izgledaju poput (malo boljeg) animatika... Toliko o CGI efektima u novom Marvelovom ostvarenju. U biti, Marvelovi filmovi i jesu sami sebi svrha – zabava za mase koja “treba pod moranje“ da bude na visokom nivou kada su tehnički aspekti u pitanju, dok se usput uzima sve ostalo, poput proturanja prevashodno nekih filozofskih poimanja, što je u slučaju Vječnika sami postanak svijeta i smisao života.

Marvelov strip “Eternals“, nastao kao proizvod mašte Jacka Kirbyja, sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, imao je zanimljivu genezu o kojoj svakako nećete saznati ovdje (za to vas upućujemo na „mrežu svih mreža“ i Wikipediju). Ali, ono što je zanimljivo za zapamtiti, prije nego li se odlučite otići u kino, a vezano za film Eternals, jesu detalji oko kojih je rediteljica/scenaristica Zhao, zajedno sa koscenaristima Patrickom Burleighom, Ryanom Firpom i Kazom Firpom, isplela scenarij i priču (za koju zasluge imaju Ryan i Kaz Firpo) u kojoj su naslovni Vječnici na Zemlji od samog njenog stvaranja štitili njene stanovnike od zlih bića Devijanta (i to samo njih!), što je u filmu prikazano kroz razna doba u ljudskoj historiji. Također su imali i utjecaja na sami razvoj Zemljana, tek toliko da tu i tamo pomognu sa izumima, poput pluga. Devijanti su istrebljeni, a Vječnici su otišli svako na svoju stranu. Sve do prezenta, kada se Devijanti ponovno pojavljuju pružajući priliku da se ekipa Vječnika okupi još jednom i za vijeke vjekova uništi Devijante.

B Desiće se tu raznih prevrata, pozitivci će postati negativci, a negativci pozitivci, biće smijeha (i suza), a sve to će biti “ušuškano“ i “ušminkano“ standardnim holivudskim superherojskim tretmanom filma tipa ništa-se-ne-vidi-ali-je-sve-brzo-i-šareno. Koliko god smo navikli da pohodimo hramove sedme umjetnosti kada je u pitanju neko od ostvarenja koje zahtijeva veliko platno i prvoklasno ozvučenje, kakvo je upravo Eternals, toliko smo zaboravili da kino ne treba i ne mora biti samo za blockbustere. Pogotovo blockbustere tipa Vječnika, koji nas poput svake druge dobre drame mogu malo i smarati, a pogledali bi je u kinu.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
The Many Saints of Newark: “Sopranosi“ za početnike
Sljedeća
Pig: Zrnce žita u vreći kukolja