Dumb Money: Malo novaca za dobar provod u kinu

Piše: Sead Vegara

Šta vam prvo padne na pamet kada se spomenu riječi Wall Street? Dionice, berza... Novac! Da, naravno. Ali, kada malo dublje uđete u problematiku, ako i uopšte, shvatićete da to nije mačiji kašalj i da to nisu baš-baš čista posla. Mnogo toga je u igri, a najveći igrači se trude da ih je što manje, da nema pretjerano mnogo onih koji mogu utjecati na krajnji ishod, a to je zarada. Zašto sve ovo navodimo, pitate se?

Luda lova; režija: Craig Gillespie; uloge: Paul Dano, Seth Rogen, America Ferrera, Shailene Woodley, Pete Davidson; 2023.

IMDb reting: 7.1/10

Rotten Tomatoes rejting: 84%

Iz razloga kojim bismo i sami htjeli da objasnimo i napravimo uvid u ono čime se bavi najnoviji film reditelja Craiga Gillespieja, koji nosi naziv Dumb Money (Luda lova, 2023). Sam naziv “dumb money“ izraz je za način na koji se “velike ribe goste na račun malih“, što bi opet u prevodu značilo da veliki ulagači uz pomoć špekulacija i raznih “muljaža“ zakidaju male ulagače bogateći se o njihovom trošku. Sada, da li vam je išta jasno ili i dalje ne kontate kako se stvari odvijaju u svijetu dionica i berzovnih mešetara... Ne berite brigu, jer ni kada pogledate Gillespiejev film ništa vam jasnije neće biti.

Dodoše, osjetićete i donekele spoznati šta je sve moguće u tom svijetu, ali će vas naposljetku i zaboljeti glava od silne količine informacija koje trebate da procesuirate. Još kada vas u film uvede (u današnje vrijeme u filmskoj industriji toliko popularan i izlizan) telop: “Bazirano prema istinitoj priči“, zaintrigirat će vas dovoljno da se potpuno predate u ruke iskusnog filmadžije kakav je Gillespie, te na koncu odvojite svojih sat i 45 minuta za ovo nadasve zanimljivo ostvarenje.

Radnjom smješten u Ameriku za vrijeme i nakon pandemije, film Dumb Money pripovijeda istinitu priču o običnom (da ne kažemo “malom“) čovjeku, Keithu Gillu (Paul Dano), koji je kao i mnogi Amerikanci morao da prođe kroz mnogo što-šta u životu, da se žrtvuje za svoje i dobro svoje porodice, te je kao analitičar početnik pokrenuo prevashodno pozornost publike prema dionicama male radnje koja je na izdisaju svojih snaga i prijeti joj zatvaranje. To sve, kompletan proces, zajedno sa svojim bankovnim saldom, objavljivao je javno na svom youtube kanalu, stekavši mnoštvo pratilaca, koji će poput njega kupovati dionice radnje GameStop, te im tako povećavati vrijednost.

Istinita priča, na kraju filma potkrijepljena snimcima pravog Gilla i šefova velikih zaklada, svoju dramaturgiju duguju iznimno vješto skrojenom scenariju dvojca Lauren Schuker Blum i Rebecca Angelo, koji su opet adaptirali knjigu “The Antisocial Network“ Bena Mezricha. Da stvar bude još interesantnija, kao izvršni producenti filma potpisani su braća (blizanci) Tyler i Cameron Winklevoss, kojih se sjećamo iz filma The Social Network (Društvena mreža, 2010), kao (pravih) kreatora Facebooka, u interpretaciji Armieja Hammera, a i taj film je baziran prema istinitim događajima i predstavlja adaptaciju još jedne Mezrichove knjige, “The Accidental Billionaires“. U slučaju Lude love, mnogo toga je i namaštano sve da bi se ispunio “holivudski šablon“: malo komedije, prstohvat intrige i zrnce suspensa. Sve u svemu, ugodan provod u kinu.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Sound of Freedom: Dobar film prođe “ispod radara“
Sljedeća
Bosanski lonac: Domaći film koji je malo zagorio