DreamWorks smanjuje broj zaposlenih

DreamWorks smanjuje broj zaposlenih

Poznati filmski studio DreamWorks prolazi kroz preustroj koji će dovesti do smanjenja broja uposlenika.

Novosti prenose novinari THR-a, koji dalje otkrivaju da je posrijedi gubitak od 70 radnih mjesta. Glasnogovornik DreamWorksa je potvrdio da studio otpušta radnike u nekoliko odsjeka, uključujući i u filmskom i TV odjeljenju sa ciljem "smanjivanja sveukupnih troškova".

Pozadina odluke se može pronaći u šarenim finansijskim uspjesima zadnjih nekoliko naslova koje je DreamWorks stvorio. The Bad Guysfilm o stereotipičnim negativnicima koji postaju junaci, ostvario je donekle solidu zaradu od 250 miliona dolara na budžet od 70 miliona. Puss in Boots: The Last Wishspin-off Shrek filmova sa Antoniom Banderasom na čelu glasovne postave, prošle godine je zaradio 480 miliona dolara - gotovo pola milijarde dolara - naspram budžeta od 100 miliona dolara, što je predstavljalo neočekivani uspjeh nakon relativno sporog početka igranja. Ruby Gillman, The Teenage Kraken koji je igrao ovog ljeta dokazao se kao ozbiljan neuspjeh, zaradivši 45 miliona dolara na budžet od 70.

Prije ovih filmova, DreamWorks je objavio niz naslova koji su uspjeli povratiti budžet, ali ne i zaraditi dobit, kao što su Spirit Untamed (42 miliona na budžet od 30 miliona), Boss Baby: Family Business (146 miliona na budžet od 80 miliona). Istina, ovi filmovi su igrali tokom pandemijske 2020. i 2021, što donekle ublažuje očekivanja uspjeha. Međutim, teško je prijeći preko činjenice da je The Last Wish prvi veliki hit koji je DreamWorks imao od 2019, kada je u kino-dvorane izašao zadnji dio How To Train Your Dragon trilogije. How To Train Your Dragon: The Hidden World je do konca igranja zaradio 500 miliona dolara (odnosno 600 miliona sa uračunatom inflacijom) na budžet od 130 miliona.

Između The Hidden World The Last Wish, DreamWorks je stvorio i objavio šest naslova koji su bili osrednji igrači na blagajnama kino-dvorana, što je bez sumnje pridonijelo kontrakciji kroz koju studio trenutno prolazi.

Prehodna
Box office: "The Exorcist: Believer" istjerao konkurenciju
Sljedeća
Del Toro potvrdio navode o svom "Star Wars" filmu