Dodijeljene nagrade Udruženja filmskih radnika BiH

Dodijeljene nagrade Udruženja filmskih radnika BiH

Kao i svakog Sarajevo Film Festivala, Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine, dodjeljuje nagrade kako za najbolje bosanskohercegovačke studentske filmove, tako i Nagradu Ivica Matić najzaslužnijim filmskim stvaraocima u prethodnoj kalendarskoj godini.

Komisija za dodjelu Nagrade Ivica Matić u 2021. godini su bili rediteljica Ines Tanović, te reditelji Ratko OrozovićGoran Dujakovic.

Za izniman uspjeh u 2021. godini odlučili su nagradu dodijeliti Igoru Drljači za film TABIJA. Film TABIJA je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Berlinu, a nastao je u koprodukciji producentske kuće SCCA/pro.ba iz Sarajeva i Time Lapse Picture iz Toronta, Kanada. Film je prikazan na brojnim festivalima, a bio je i prošlogodišnji bh. kandidat za nagradu Američke filmske akademije, Oscar. 

Komisija je Nagradu za doprinos bh. kinematografiji odlučila dodijeliti reditelju Nedžadu Begoviću. NEDŽAD BEGOVIĆ je višestruko nagrađivani filmski reditelj i scenarista, a radio je animacije, dokumentarce, kratke filmove i TV serije. Njegov film SASVIM LIČNO svoju svjetsku premijeru imao je na Tribeca filmskom festivalu u New Yorku, te je bio i bh. kandidat za nagradu Američke filmske akademije. Njegov film FILM MOBITELOM prikazan je na brojnim filmskim festivalima širom Evrope i osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2011. godine, te Zlatnu jabuku na BHFF u New Yorku. Zlatnu Jabuku za najbolji dokumentarni film Begović je osvojio i 2013. za film ZIZI. Od 1985. godine član je Udruženja filmskih radnika.

Komisija za dodjelu nagrada za najbolji bh. film u Studentskom takmičarskom programu - BH Film bili su glumica Aida Bukva, reditelj Marko Šipka, te scenarista i dramaturg Adnan Lugonić. Oni su odlučili o tri nagrade: za Najbolji studentski film, Specijalno priznanje žirija i Specijalni pomen.

NAJBOLJI STUDENTSKI FILM

Vješto kombinujući stihove Marka Tomaša (ujedno i protagoniste filma) kao osnovu naracije, te prizore iz svakodnevnog ljubavnog života jednog para, rediteljica Anna Fernandez de Paco uspijeva u formi kratkog filma ispričati vrlo sadržajnu priču o nemogućnosti direktne komunikacije među partnerima što za posljedicu ima propast ljubavne veze. Nagradu za najbolji bh. studentski film dobila je Anna Fernandez De Paco sa Sarajevo Film Academy za film NISAM JE STIGAO VOLJETI.

SPECIJALNO PRIZNANJE ŽIRIJA

Koristeći jedan kadar kao primarno rediteljsko izražajno sredstvo, režiser Branislav Stošić uspijeva ispričati vrlo kompleksnu priču koja stoji iza osjećanja krivice glavnog junaka. Specijalna nagrada žirija dodjeljuje se Branislavu Stošiću sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci za film TALOG.

SPECIJALNA POMEN

Rediteljica Anna Fernandez de Paco u formi dokumentarnog kratkog igranog filma donosi nam izuzetno intimnu i emotivnu priču o glavnoj junakinji Boji i njenoj mučnoj svakodnevnici u idiličnom seoskom krajoliku. Specijalna pomen dodijeljena je filmu BOJA.

bhfilm.ba

Prehodna
Fondacija za kinematografiju: Komplementarne djelatnosti
Sljedeća
Box office: "Dragon Ball Super: Super Hero" počistio konkurenciju