Denis Villeneuve se osvrnuo na promjene u dodjeli Oscara

Denis Villeneuve se osvrnuo na promjene u dodjeli Oscara

Premda je njegov film nominiran za Oscara, režiser Denis Villeneuve iznio je određene kritike na skorije promjene u dodjeli najprestižnijih nagrada u svijetu filma. Dakako, riječ je o novitetima u prijenosu ceremonije koje su uveli Američka filmska akademija i ABC, s ciljem zadržavanja pažnje gledatelja.

U osnovi, Oscari za tehničke kategorije bit će dodijeljeni prije glavne ceremonije, a gledateljima će biti predstavljeni u isječcima naknadno. Ova promjena je digla filmsku industriju na noge, naročito predstavnike filmskih zanimanja čije su kategorije, govoreći praktično, svedene u niži rang u odnosu na one koje najviše interesiraju šire gledateljstvo.

Govoreći za novinare Deadlinea, Villeneuve se osvrnuo na promjene:

Mislim da je to greška. Shvaćam da su pod nevjerovatnim pritiskom, ali mislim da to nije bila ispravna odluka. Snimanje filma je timski rad. To je kao sportski tim. Imate različite vrste zaduženja i svi moraju biti na nivou zadatka, inače će sve propasti.

Villeneuve je dalje napomenuo da pri stvaranju filma postoji dosta ljudi koji rade iza kulisa i koje javnost mora vidjeti i priznati njihova ostvarenja, kao i da su dodjele nagrada namijenjene i za njih.

Što se tiče odgovora Akademije, isti je trenutno nedostupan, barem u službenom obliku. Međutim, pojedini članovi Akademije su se oglasili o kontroverzama, uglavnom skladno sa negodovanjem predstavnika zanemarenih kategorija.

Prehodna
Box office: Veliki vikend za Reevesov superherojski "The Batman"
Sljedeća
Dani brazilskog filma u Meeting Pointu od 10. do 13. marta