Creed III: Duhovi prošlosti izvan i unutar ringa

creed_iii_nfl_spot1676271121.jpg Piše: Sead Vegara

Afroamerički glumac Michael B. Jordan je gotovo pa okrenuo cijeli krug sa trećim dijelom svojevrsnog spin-offa popularne boksačke franšize Rocky, koja nosi jednostavan naslov Creed III. Jordan se po treći put pojavljuje kao Adonis Creed, samo što sada pored uloge pred kamerama ima i onu još ozbiljniju, iza kamera i to kao reditelj. Baš poput Sylvesterea Stallonea koji je glumio, bio Rocky u osam naslova, od kojih je za sedam upravo on potpisivao scenarij i režiju četiri filma, Michaelu B. Jordanu fali još samo da se okiti scenarističkim lovorikama.

Creed III; režija: Michael B. Jordan; uloge: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Mila Davis-Kent, Phylicia Rashad; 2023.

IMDb rejting: 7.3/10

Rotten Tomatoes rejting: 88%

Creed-III_poster.jpg Ne možete ne priznati Jordanu da je zanatski kvalitetno režirao film, pogotovo scene borbi unutar ringa, koje u jednu ruku podsjećaju na najbolje slow-motion momente Sherlocka Holmesa Guyja Ritchieja, ali i da sasvim pristojno i solidno vodi naraciju. Ujedno i prvi film bez lika Rockyja, koji je doduše prisutan samo u jednoj sceni i to sveden na fotografiju sa meča između njega Apolloa, Creed III nudi i mali odmak od već klasične priče. U globalu, opet priča o pružanju šanse autsajderu, samo sada struktuirana tako da Adonisa proganjaju duhovi prošlosti, prvo izvan, a onda i unutar ringa.

Jasno je od samog početka, kada ga naslonjenog na njegov automobil bude sačekao Damian Anderson (Jonathan Majors), prijatelj iz djetinjstva koji je odležao 18 godina u zatvoru, da će dvojac na kraju završiti u ringu. Okačivši rukavice o klin, Adonis uspješno vodi kompanijiu Creed Athletics, te radi kao menadžer i promotor (Damian ga u jednoj sceni nazove “Don King, samo bez kose“). Skrasio se sa ženom Biancom (Tessa Thompson), koja se posvetila muzičkoj produkciji, vodi miran obiteljski život, dok njegova gluhonijema osmogodišnja kćerka Amara (Mila Davis-Kent) onako omalena opuštena pokušava da se ugleda na oca. Damian će od Adonisa tražiti da mu obezbijedi šansu da se poput njega, koji je isto tako igrom slučaja kao i nekada sami autsajder Rocky dobio priliku za titulu, bori za naslov bokserskog prvaka u teškoj kategoriji. Adonis će pritisnut obavezom prema Damianu pokušati da mu pomogne, samo da bi se cijela priča pretvorila preko noći u pravi košmar za Adonisa.

Jonathan Majors briljira u ulozi prepredenog Damiana i zrači takvom harizmom da naprosto uživate gledati ga kako polako, ali sigurno pridobija i prisvaja ono što mu je bilo uskraćeno, a trebalo pripadati: bokserska slava, novac, položaj i ugled u društvu, sve ono što je Adonis uspio i postigao. Zaštitni znakovi serijala, džoging po ulicama Filadelfije i montaža spartanskog treninga, u trećem dijelu su svedeni na trku iza mitskog znaka Hollywood na obroncima Los Angelesa uz zalazak sunca, te opetovanu montažu spartanskog treninga u kojoj Jordan kao glumac i kao reditelj znalački kanališe svih osam prethodnih filmova. U biti, sasvim solidan dodatak kompletnoj “Rocky – Creed“ boksačkoj franšizi.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
Asterix and Obelix: Nepobjedivi Gali odlaze u Kinu
Sljedeća
Shazam! Fury of the Gods: Superjunaci u krizi identiteta