It’s Complicated: Ugodna i opuštajuća zabava

It’s ComplicatedPiše: Nisad Selimović

Svjedoci smo zadnjih godina, kako se Hollywood u produkcijama romantičnih komedija, sve više okreće starijim i iskusnijim glumačkim imenima. Razlog za to može se naći u osvježavajućim scenarijima, koji nisu striktno okrenuti glavnoj skupini gledatelja (tinejdžerima), nego žele u kina privući i zrelije publiku željnu smijeha. To nužno ne mora da znači da su filmovi ozbiljniji, nego samo lakše poistovjećivanje sa likovima. Jedan od posljednjih takvih filmova koji su stigli na veliko platno je i komedija Komplikovano je (It’s Complicated), prilično iskusne rediteljice Nancy Meyers. Ona je čak dokazana i u ovom specifičnom žanru oživljavanja starih i dokazanih glumačkih imena, još otkad je ponovno spojila Jacka Nicholsona i Diane Keaton u prilično uspješnom Something’s Gotta Give.

Komplikovano je; rediteljica: Nancy Meyers; uloge: Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin; 2009.

IMDb rejting: 6.6/10

Rotten Tomatoes rejting: 56%

Sada se okrenula vječito perfektnoj Meryl Streep, i dodijelila joj dva muškarca za ostvarenje snova. Naime, ona u posljednjem filmu Meyersove igra vrlo uspješnu i razvedenu kuharicu, koja upoznaje arhitektu (Steve Martin) koji joj treba nadograditi kuću u kojoj živi. Lagani flert ukazuje da se odlično slažu i sviđaju jedno drugom. Ali, u međuvremenu ona odlazi u New York kako bi prisustvovala svečanosti u čast diplomiranja njenog sina, gdje sasvim nenadano raspali usnule strasti sa svojim bivšim mužem (Alec Baldwin). Po povratku kući, postaje razapeta između započinjanja prave istinske romanse sa novim čovjekom u svome životu, ili oživljavanja stare sa bivšim čovjekom svog života. To rađa istinski sulude situacije, ali i neke pošteno komične scene.

Meyersova je, ispostavilo se, odličan poznavalac emocionalnih odnosa između spolova, ali za razliku od većine umjetnica, ona u prvi plan ne stavlja ženu kao borca za svoja prava, nego sasvim realno i objektivno pretpostavlja priču gledaocu. Njen film je jedna vrlo ugodna i opuštajuća zabava, koja se ne bavi ozbiljnim temama, iako govori o njima. S druge strane, to nije plitka i apstraktna komedija, no jedna životna priča koju upravo likovi čine vrlo zabavnom za gledanje.

Tu se vraćamo na početak priče o starijoj glumačkoj postavi. Prosto savršeno se u priču uklapa trojac Streep – Baldwin – Martin, i bez daljnjeg oni nose ponaosob film na svojim plećima do samoga kraja. Vječna dama svjetske filmske scene bez ikakvog napora svoj performans dovodi do savršenstva, do mjesta gdje bi bilo kakav njen dalji angažman na poboljšanju lika bio potpuno suvišan. I ne slučajno, dopunjavanje sa partnerima (više sa Baldwinom no sa Martinom, čisto jer ima više scena sa njim) je također odlilčno tempirano. Njen nježni i suptilni karakter je u klasičnoj koliziji sa mačo pojavom Baldwina, ali ta seksualna hemija je više nego jasna. Ali njenu duševnu, čisto emotivnu stranu zato dopunjava Martin, koji je miran i suzdržan, što se njoj itekako dopada. Meyersovoj je tu ostalo tek da drži konce u rukama i dopusti ljudima koji znaju svoj posao, da ga rade kako najbolje i umiju.

Sjajna, produkcijski skromna komedija u odnosu na velike igrače, blockbustere koji pohode kina ovih dana, ali superiorna u smislu da sretni i nasmijani izađete iz sale.

Prehodna
Being John Malkovich: Filozofska pitanja
Sljedeća
Jedi, spavaj, umri: Bez trunke melodramatičnosti