Cehovi filmske industrije protiv prodaje MGM-a Amazonu

Cehovi filmske industrije protiv prodaje MGM-a Amazonu

Nekoliko dana nakon zajedničke objave rukovodstva Amazona i MGM-a o kompletiranju spajanja, dolaze reakcije iz filmske industrije. Kako se očekivalo, iste su oštre. Nekoliko radničkih udruženja izrazila su javno svoje nezadovoljstvo dogovorom, a njima se potom pridružio i jedan od najvažnijih cehova u svijetu filma, Američki scenaristički ceh (Writers Guild of America).

Apel je upućen FTC-u, Američkoj saveznoj agenciji za trgovinu, da preispita odluku kojom je dato "dopuštenje" za prodaju MGM, odnosno njegovo spajanje sa Amazonom. U pozadini apela jasno se očituje strah od stvaranja monopola u zabavnoj industriji, koja je nedavno već imala jedno veliko spajanje, ono između Warner Media i Discoveryja.

Predstavnica ogranka WGA-a, Laura Blum-Smith je za novinare Deadlinea pojasnila i kontekst apela iz gledišta Ceha:

Streaming je postao izrazito vertikalno integriran, pošto su se svi glavni igrači posvetili stvaranju sadržaja za svoje streaming platforme. Ovo znači manje konkurencije između poslodavaca za pisce, scenariste i druge u industriji, kao i veće prepreke za ulazak novih imena u industriji koja se miče u pravcu daljih konsolidacija, koje će za nekoliko dovesti do postojanja svega tri ili četiri streaming kompanije.

Iz FTC-a je stigao štur odgovor, u kojem je objašnjeno da Agencija formalno ne izdaje dopuštenja za ovakve dogovore te da zadržava mogućnost sporenja transakcije u bilo kojem trenutku ukoliko se ispostavi da ista krši zakon. Amazon se nije službeno oglasio na apel.

Prehodna
Filmska adaptacija bestselera “Where The Crawdads Sing“
Sljedeća
Obavljena imena prezentera za 94. dodjelu Oscara