29. SFF: “30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“

29. SFF: “30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“

Sarajevo Film Festival ove godine obilježava važnu obljetnicu vezanu za same početke Festivala te organizira program pod nazivom “30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“.

U programu “30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“ 29. Sarajevo Film Festivala bit će prikazano sedam filmskih klasika: Dan ludila Joela Schumachera, Divlji u srcu Davida Lyncha, Goli u sedlu Dennisa Hoppera, Mi nismo anđeli Neila Jordana, Noć na zemlji Jima Jarmuscha, Sirove strasti Paula Verhoevena i Thelma & Louise Ridleyja Scotta.

Projekcije će se održavati na mjestu gdje je sve počelo: na Otvorenoj sceni Obala, u podrumu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

“Ove godine obilježavamo 30. godišnjicu Prvog ratnog kina Apollo i, kako bismo proslavili tu historiju i sam Festival, organiziramo retrospektivu nekih od omiljenih filmova koji su bili prikazivani za vrijeme opsade Sarajeva. Retrospektiva će se održati baš u istom podrumu gdje je sve počelo prije 30 godina, pružajući iz današnje perspektive jedinstveni pogled na prošlost“, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

PROGRAM: “30 GODINA OD PRVOG RATNOG KINA APOLLO“

DAN LUDILA / FALLING DOWN

SAD, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, 1993, 113 min.

Režija: Joel Schumacher

Uloge: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Rachel Ticotin, Tuesday Weld, Frederic Forrest, Lois Smith

Sredovječni William Foster, istovremeno suočen s gubitkom posla i razvodom, ima loš dan. Kada mu se auto pokvari nasred ceste u Los Angelesu, on ga napušta i pješice se upućuje na rođendansku zabavu svoje kćeri. Dok se probija kroz grad, Williamove frustracije i ogorčenost izbijaju na površinu rezultirajući nizom nasilnih interakcija sa različitim ljudima, među kojima su i članove jedne osvetoljubive bande i jedan odgovorni penzionisani policajac.

DIVLJI U SRCU / WILD AT HEART

SAD, 1990, 120 min.

Režija: David Lynch

Uloge: Nicolas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe, Crispin Glover, Diane Ladd, Isabella Rossellini, Harry Dean Stanton

Nakon što odsluži zatvorsku kaznu za ubistvo u samoodbrani, Sailor Ripley vraća se svojoj djevojci Luli Fortune. U očajničkom pokušaju da ih razdvoji, Lulina majka Marietta angažuje plaćenog ubicu da ubije Sailora. Ali Sailor upada u gomilu drugih problema kada sa svojim starim poznanikom Bobbyjem Peruom, koji ga također pokušava ubiti, pokuša opljačkati trgovinu. Nakon što Sailor ponovo završi u zatvoru, čini se da mladi ljubavnici nikada nisu bili dalje od zajedničkog života za kojim čeznu.

GOLI U SEDLU / EASY RIDER

SAD, 1969, 95 min.

Režija: Dennis Hopper

Uloge: Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson, Antonio Mendoza, Phil Spector, Mac Mashourian, Warren Finnerty, Tita Colorado

Nakon što obave jedan poslić sa drogom u Južnoj Kaliforniji, hipi motoristi Wyatt i Billy odluče proputovati Ameriku na Harley-Davidsonima u potrazi za duhovnom istinom. Tokom putovanja suočavaju se sa predrasudama i mržnjom uskogrudih američkih provincijalaca, ali upoznaju i druge putnike koji tragaju za alternativnim načinima života. Nakon zastrašujućeg iskustva sa drogom u New Orelansu, počinju se pitati da li će u Americi ikada moći pronaći miran život. 

MI NISMO ANĐELI / WE'RE NO ANGELS

SAD, 1989, 106 min.

Režija: Neil Jordan

Uloge: Robert De Niro, Sean Penn, Hoyt Axton, Bruno Kirby, Ray McAnally, James Russo, Demi Moore

Ned i Jim, osuđenici u vrijeme Velike depresije, nađu se na slobodi nakon nenadanog bijega iz zatvora u društvu jednog ubice. Dvojica bjegunaca upute se prema sjeveru s namjerom da pređu kanadsku granicu, ali prije nego to uspiju učiniti zamijene ih za svećenike i oni odluče održati taj privid. Nakon što se usele u lokalni manastir, trude se ne razotkriti se, čak i kada se Ned zaljubi u lijepu lokalnu djevojku Molly.

NOĆ NA ZEMLJI / NIGHT ON EARTH

Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, SAD, Japan, 1991, 129 min.

Režija: Jim Jarmusch

Uloge: Winona Ryder, Gena Rowlands, Giancarlo Esposito, Armin Mueller-Stahl, Rosie Perez, Isaach de Bankolé, Béatrice Dalle, Roberto Benigni, Paolo Bonacelli, Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sakari Kuosmanen, Tomi Salmela

Film je sastavljen od pet priča koje se odvijaju u taksiju tokom vožnje kroz različite gradove svijeta. Radnja u svim vinjetama obuhvaćenim filmom dešava se istovremeno, a priča se seli od Los Angelesa u Sjedinjenim Američkim Državama do Helsinkija u Finskoj. U Los Angelesu vozačica taksija Corky kupi zanimljivu klijenticu, holivudsku casting agenticu. U New Yorku se taksista imigrant neprekidno gubi u njemu neshvatljivom gradu i kulturi, dok taksista u Parizu mora izaći na kraj s neotesanim afričkim diplomatama. U Rimu ekscentrični taksista Gino vodi živahan razgovor s bolešljivim svećenikom, dok taksista u Helsinkiju mušterijama koje vozi priča najtužniju priču koju su ikada čuli.

SIROVE STRASTI / BASIC INSTINCT

SAD, Francuska, 1992, 123 min.

Režija: Paul Verhoeven

Uloge: Michael Douglas, Sharon Stone, George Dzundza, Jeanne Tripplehorn, Wayne Knight, Denis Arndt, Leilani Sarelle, Bruce A. Young

Misteriozna Catherine Tramell, atraktivna spisateljica kriminalističkih romana, osumnjičena je za brutalno ubistvo nekada slavnog rok-muzičara. Catherine zavodi Nicka Currana, detektiva za krvne delikte koji istažuje taj slučaj, te ga uvlači u intenzivnu vezu. Slučaj se u međuvremenu zakomplikuje slijedom naizgled povezanih smrti, a Nickova psihologinja i ljubavnica Beth Garner i sama dospijeva na listu osumnjičenih.

THELMA & LOUISE

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, 1991, 130 min.

Režija: Ridley Scott

Uloge: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Michael Madsen, Christopher McDonald, Stephen Tobolowsky, Brad Pitt, Timothy Carhart

Domaćica Thelma odlazi na pecanje sa svojom prijateljicom konobaricom Louise. Međutim, kratko putovanje pretvara se u bijeg od policije nakon što Louise u baru puca u muškarca koji pokuša silovati Thelmu i ubija ga. Louise odluči pobjeći u Meksiko, a Thelma joj se pridružuje. Tokom putovanja Thelma se zaljubljuje u seksipilnog mladog lopova J.D.-a, a dobronamjerni detektiv Slocumb pokušava nagovoriti dvije žene da se predaju prije nego što njihova sudbina bude zapečaćena.

Prethodna
Una Gunjak: Volim da glumcima dam slobodu
Sljedeća
Predstavljamo program Summer Screen 29. SFF-a