29. Sarajevo Film Festival

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala

Počasno Srce Sarajeva: Mark Cousins, reditelj i pisac; Lynne Ramsay, rediteljica, scenaristica i producentica; Charlie Kaufman, scenarist, reditelj i producent; Počasno Srce Sarajeva dodjeljuje se u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Projekcije filmova 29. SFF-a u petak i subotu

U projekcijama filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala, publika će u petak, 18. augusta, i subotu, 19. augusta, imati priliku uživati i u Ljetnom kinu Novo Sarajevo, Dječijoj kući Novo Sarajevo, Ljetnom kinu Centar “Safet Zajko”, Kinu Novi Grad te MMC – Kinu Ilidža.

Projekcije filmova 29. SFF-a danas neće biti održane

Na osnovu Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju Dana žalosti prema kojoj se na ovaj dan ne održavaju programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima, Sarajevo Film Festival obavještava svoju publiku i javnost da se danas, 16. augusta, projekcije filmova Sarajevo Film Festivala neće održati. Također neće biti održane ni projekcije filmova u sklopu Sarajevo Film Festivala u Mostaru i Tuzli.

U sjećanje na žrtve zločina u Gradačcu

Povodom zločina u Gradačcu, Sarajevo Film Festival organizira javni razgovor na kojem će o umjetničkim i medijskim reprezentacijama nasilja nad ženama govoriti filmski stvaraoci koji su se tom temom bavili u vlastitom radu i kroz društveni angažman.

Lost Country: Važan film za kinematografiju regiona

Piše: Sead Vegara Tu preslikanu scenu, kao svojevrstan omaž Kumu pravi reditelj Vladimir Peršić u svom najnovijem filmu Lost Country. Kada tinejdžer Stefan (Jovan Ginić) upita svoju majku političarku Marklenu (Jasna Đuričić), koja radi u kabinetu Slobodana Miloševića, da li je istina da su izbori namješetni i pokradeni, ona isto tako smireno kaže da nisu.