“Moj prijatelj Tomi“ i “Mavena“ najbolji na DOK #5 festivalu

“Moj prijatelj Tomi“ i “Mavena“ najbolji na DOK #5 festivalu

Proglašenjem pobjednika u mts Dvorani u Beogradu, svečano je zatvoren 5. Međunarodni festival dokumentarnog filma DOK #5.

Tokom četiri festivalske večeri prikazano je 15 najnovijih ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma. Nagrada za najbolji film festivala pripala je filmu Moj prijatelj Tomi mladog kanadskog reditelja srpskog porijekla Nema Stankovića.

Radnja filma Moj prijatelj Tomi prikazuje istinitu priču o 40-godišnjem muškarcu Tomiju Liju koji živi sa veoma strogim i religioznim roditeljima iz Koreje. Tomi nikada nije kuhao, bio na ljubavnom sastanku, poljubio devojku, ne posjeduje račun u banci. Kada njegov najbolji prijatelj Nem odluči da Tomija odvede na epsko putovanje otkriva se čitav svijet napetosti, strahova i trauma iz prošlosti.

Nagrada za najbolji film na osnovu glasova publike pripala je ostvarenju Mavena Andrije Lekića. Radnja filma Mavena sastoji se od četiri priče snimljene u periodu od osam godina: krvna osveta i njene posljedice, fenomen virdžine, ljubav između sestre i brata koji ima trajno oštećenje mozga i posljednji dani oca u terminalnoj fazi maligne bolesti.

Nakon svečane ceremonije uručenja nagrada prikazan je dokumentarac Neki drugi Lik reditelja Matthewa Bauera. Film prati istraživanje identiteta kroz živote, ličnosti i avanture različite grupe muškaraca, pravih muškaraca širom svijeta koji dijele isto ime – James Bond.

Prethodna
“Uroš” na International Clermont-Ferrand Short Film Festivalu
Sljedeća
Ekipa filma "Sigurno mjesto" preuzela 14. nagradu u Belgiji