"Fast X" već prešao prag od pola milijarde

"Fast X" već prešao prag od pola milijarde

Premda je izgubio utrku za prvo mjesto tokom vikenda iza nas, novi nastavak popularne filmske franšize Fast & Furious, Fast X bilježi važan uspjeh.

Sa brojkama od vikenda iza nas, Vin Diesel i ekipa stoje na $512,931,340 sveukupne zarade na svjetskom nivou. Film svoje gledatelje i novac pronalazi uglavnom izvan SAD, što se jasno očituje u omjeru od 22%-78% između domaće i međunarodne zarade. Naravno, ovo je trend koji se i ranije očitovao u Fast & Furious franšizi.

F9: The Fast Saga, izravni prethodnik Fast X, izašavši u prvom valu filmova nakon otvaranja kino-dvorana u pandemijskoj 2021. zaradio je 726 miliona dolara do konca igranja, sa omjerom od 24%-76%. Dvije godine kasnije, Fast X savladava iste zavoje kao i svoj prethodnik, doduše uz povećanu konkurenciju.

F9 je imao manje-više slobodan prolaz u maju 2021, dok su distributeri bili još uvijek neodlučni po pitanju izlazaka novih filmova na vrlo fragmentirano tržište, na koje su uticale naizgled proizvoljne odluke nižih nivoa vlasti, kao u SAD-u tako i širom svijeta. Fast X pred gledatelje stiže u zdrastveno pogodnijim, gotovo pa normalnim uslovima, ali usred finansijske nepogodnosti, tako da nijedan film nije imao idealne uslove na stazi.

Fast X sada se trka sa Guardians of The Galaxy Vol. 3 u etapnom natjecanju do praga od milijardu dolara. U ovoj trci, Marvelovi svemirski pustolovi imaju bitnu prednost, stojeći na 723 miliona dolara i boljim odazivom domaće publike. Ne možemo očekivati foto-finiš, ali pred nama će biti nekoliko napetih zavoja, pa možda i zanošenja pod ručnom kočnicom.

Prethodna
Natavak "John Wick 5" službeno u razvoju
Sljedeća
Masterclass voditeljice Berlinalea Anne Henckel-Donnersmarck