“Bilo jednom u Hrvatakoj“ od februara u svjetskoj distribuciji

“Bilo jednom u Hrvatakoj“ od februara u svjetskoj distribuciji

spacey_bilo_jednom_u_hrvatskoj1672756067.jpg Hrvatski režiser, Jakov Sedlar, u sklopu svog novog filmskog ostvarenja Bilo jednom u Hrvatskoj, za ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, odabrao je  osramoćenog oskarovca Kevina Spaceyja i zvijezdu proslavljene američke triler serije Kuća od karata.

Ovaj hagiografski, igrano-dokumentarni film vjerovatno nikada neće biti hit na svjetskim blagajnama, ali je njegov režiser, miljenik desničarske hrvatske kinematografije, uz pomoć Kevina Spaceya obezbjedio sebi prijeko traženi publicitet.

Film Bilo jednom u Hrvatskoj izlazi kod zapadnih susjeda već u februaru mjesecu i bit će prikazan u drugim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države. Važno je napomenuti da novi Sedlarov film ne gaji interes za pružanje cjelovitog i uravnoteženog pogleda na historiju. Izbjegnuto je bilo kakvo spominjanje zločina počinjenih pod vodstvom dr. Franje Tuđmana, poput etničkog čišćenja srpske manjine u Hrvatskoj, napada na bošnjačke civile ili rušenja Starog mosta u Mostaru. Režiser filma, upkos tome, i dalje ostaje na insistiranju: „Ovo nije propaganda. To je samo moje gledište.”

Filmski kritičari u Hrvatskoj su u svojim osvrtima uglavnom podijeljeni po političkoj liniji, iako su čak i neprijateljski raspoloženi hvalili nastup spomenute holivudske zvijezde. Jedan od njih je film opisao kao "smeće", ali je gospodina Spaceyja opisao kao "suštinski najbolji dio filma".

Prehodna
Održana premijera dokumentarca “Najljepše je đačko doba”
Sljedeća
Renner se zahvalio fanovima nakon operacije