Una Gunjak

Obezvrijeđena filmska umjetnost

Piše: Vesko Kadić Na mikroplanu ovih zakucanih filmskih pravila, našao se i bh. kandidat za Oscara, film Ekskurzija scenaristice i redateljice Une Gunjak. Pošto su članovi Američke filmske akademije za izbor filmova koji su kao kandidati imali šansu da uđu u najuži krug za dobivanje Oscara, posebice se to odnosilo na filmove vanengleskog govornog područja, imali na umu da filmovi moraju biti strogo selektovani po pravilima Filmske akademije, kako je mogao da prođe bh. kandidat Ekskurzija (danas već znamo rezultat) i kakve su mu bile šanse da bude među pet sretnika?

21. Zagreb Film Festival: Otkriveni prvi filmski naslovi

Najveća zagrebačka igranofilmska avantura održat će se 21. put od 6. do 12. novembra na pet lokacija (u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC) te online, a dio bogate filmske ponude ZFF-a će prikazati u nizu kina širom Hrvatske u programu “ZFF putuje“.

Ekskurzija: Nov i svjež rediteljski rukopis

Piše: Sead Vegara Mlada bh. autorica Una Gunjak, dokazala se sa svojim kratkim igranim ostvarenjem Kokoška (2014) osvojivši priznanje Evropske filmske akademije za najbolji kratki film, a trebalo je devet godina da dočeka svoj dugometražni igrani prvijenac Ekskurzija (2023).