You People: Najdosadniji žanrovski spoj

you_people_netflix1670263763.jpg Piše: Mirza Skenderagić

Nekada su postojale dvije vrste komedije. Komedija kao odgovor na užas svijeta u kojem živimo i komedija kao zabava za taj isti svijet. Tako su autorske komedije od Velikog diktatora Charlieja Chaplina, do Velikog Lebovskog braće Coen krotile apsurd historije i besmisao stvarnosti, dok su one urnebesno banalne od Američke pite do Mamurluka, tjerale čovjeka da se smije mizernosti vlastite prirode. I jedne i druge su imale svoj smisao, i jedne i druge su imale svoje uloge u društvu. Danas je sve svedeno pod najdosadniji žanrovski spoj – dramediju, koja prezentuje čovjekovu patnju, ali sa kiselim osmjehom na licu. S vremena na vrijeme, izrode se neki mlaki pokušaji koji nastoje vratiti čistu komediju, ali se gotovo uvijek utope u njene žanrovske ostatke. Jedan od njih jeste naslov You People, ili Vi ljudi, ili još preciznije Vaši i naši, kako glasi Netflixov prijevod. You People je režirao Kenya Barris, a okupio je talentovanu komičarsku glumačku postavu sa Jonahom Hillom, koji je i koscenarista, te Eddiejem Murphyjem i Julijom Louis-Dreyfus.

Vaši i naši; režija: Keny Barris; uloge: Jonah Hill, Eddie Murphy, Julia Louis-Dreyfus, Lauren London; 2023.

IMDb rejting: 5.5/10

Rotten Tomatoes rejting: 42%

You_People_poster1676473674.jpg Vi ljudi, jeste zanimljiv pokušaj spoja romantične feel good komedije i politički nekorektne komedije Spikea Leeja, sa opuštenom naracijom, društvenom podcast raspravom, ponekom duhovitom situacijom i očekivanim sretnim krajem. Dakle, glavni lik u filmu je Ezra (Hill), 35-godišnji Židov koji mrzi svoj posao i kojeg pomalo neurotična majka Shelley (Louis-Dreyfus) pokušava spojiti sa djevojkama za koje ona misli da su savrešene za njega. U glavnoj situaciji filma, Ezra slučajno sreće savremenu afroameričku muslimanku Amiru (Lauren London), tako što upadne u njen autombil, pomislivši da ga čeka Uber i vozačica koja jako nalikuje na Amiru.

S druge strane, njen otac Akbar, koji se prije prelaska na islam zvao Woody (Murphy), ima jasnu sliku savršenog muškarca za svoju kćerku i on svakako nije bijelac sa tetovažama sklon travi, alkoholu i striptizetama. Već tagline film jasno ukazuje na centralnu priču: Suprotnosti se privlače, porodice ne. Očekivano, Ezra i Amira se zaljubljuju, a problem nastaje kada se u njihovu vezu upetljaju porodice različitih pogleda na svijet. Njihova ljubavna veza ispočetka djeluje simpatično stidljivo, da bi uskoro postala poprilično neuvjerljiva sa zaista suviše brzim razvojem koji na koncu dovede do vjenčanja. Kako to inače biva u ovakvim komedijama, mladi se vole, ali roditeljima je problem ili religija ili rasa, ili oboje, kako je to sada slučaj.

Čitava narativna struktura filma nalikuje na onu u sitcomu i sačinjena je od dužih scena snimljenih u formi koja nalikuje podcastu, a u kojima se raspravlja o svemu, od politike, preko historije do kulture. Film i otvara scena u podcastu, u kojem Ezra sa svojom najboljom prijateljicom Mo (Sam Jay) raspravlja o Baraku Huseinu Obami koji je pušio cigarete Newport, da bi film u potpunosti preuzeo oblik jednog dugog podcasta sa hip-hop kratkim pauzama, u kojem će se porediti holokaust i ropstvo, rabini i imami, židovi i crnci, svaki razgovor će biti ispunjen stereotipima i trivijalnostima, gledatelje će se površno upoznavati sa onim drugim religijima i tradicijama, a u jednoj od duhovijih scena, riječ imam će se zamijeniti riječju mama.

Film Vi ljudi jeste nešto savremenija verzija porodične komedije Upoznajte Fokerove, koja počiva na dijalogu, a ne na situacijama, sa izraženijom ulogom generacijskog jaza, u kojoj ćete se mnogo manje smijati, ali od koje vas neće zaboljeti glava. Ili, možda ipak malo i hoće, jer ako je ikome dosta priča o “Vašim i Našim“, onda je to nama. 

Emitovano u rubrici "Iza scene" u okviru Jutarnjeg programa BHRT-a

Prethodna
Titanic: Najveća ljubavna priča ikad ispričana
Sljedeća
A Man Called Otto: Smijeh kroz suze