WGA i sindikati protiv dogovora o prodaji MGM-a Amazonu

WGA i sindikati protiv dogovora o prodaji MGM-a Amazonu

Tri mjeseca nakon što je javnost službeno upućena u dešavanja iza zatvorenih vrata između jednog od najstarijih filmskih studija i Amazona, Američki scenaristički ceh (Writers Guild of America) poslao je zahtjev Saveznoj agenciji za trgovinu u kojem se od ovog organa traži da zaustavi kupovinu MGM-a od strane Amazona. Glavni razlog koji se navodi u zahtjevu jeste monopolistički status koji bi Amazon osigurao imajući na raspolaganju studije, digitalnu platformu za distribuciju sadržaja i već pozamašan uticaj na cijelo digitalno tržište.

Novosti prenose novinari Deadlinea, zajedno sa izjavom članice rukovodstva Ceha, Laure Blum-Smith:

Raspon kontrole koju Amazon ima na tržištu od Amazon Studiosa i streaming platforme Amazon Prime, pa sve do Fire Stick pametnih uređaja, preklapa se  sa prevlasti u online trgovini i brojnim drugim segmentima naše privrede. Vertikalna integracija kojom je Amazon učvrstio svoj položaj na tržištu u konačnici šteti radnicima, potrošačima i konkurenciji.

Sa više kontrole nad streamingom, oglašavanjem i medijskom distribucijom u ekosistemu, Amazon može potraživati nepoštene ustupke od nezavisnih stvaratelja sadržaja i od radnika u industriji. Sve ovo znači da Amazon može vršiti kontrolu sve više i nad dijelovima trgovine koje ne posjeduje izravno, čime su potrošači, poslovni subjekti i radnici koji se oslanjaju na njih dovedeni u položaj podložan Amazonovim hirovima.

Ništa manje diplomatskim rječnikom, pismo koje WGA poslao Saveznoj agenciji za trgovini je predstavilo ponašanje Amazona kao anti-konkurentno. WGA nije usamljeno u ovom mišljenju, budući da je nekoliko sindikata radnika u filmskoj industriji iznijelo slične bojazni u vezi MGM-Amazon dogovora.

Dogovor tek treba dobiti blagoslov saveznih organa, koji su i ranije sa kupoprodajom nekadašnjeg 20th Century Foxa pokazali da ovakva preuzimanja ne smatraju štetnom praksom. Doduše, u tom slučaju riječ je bila o ukrupljivanju već postojećeg subjekta u jednom segmentu tržišta. Kako WGA navodi, kupovina MGM-a predstavlja ukrupljivanje na cijelom tržištu.

Prehodna
Netflix preuzima novi "Texas Chainsaw Massacre" od Legendaryja
Sljedeća
“Shang-Chi i legenda o deset prstenova“ od sutra u kinima