Up: Smiješan i dirljiv CGI animirani film

Up: Smiješan i dirljiv CGI animirani film

up_poster1679323605.jpg Piše: Sead Vegara

Cijeli život Carl Fredricksen (glas Eda Asnera) i njegova supruga Ellie željeli su posjetiti Rajske slapove Južne Amerike. Proveli su život bez djece u stalnom nadanju i želji da, ako ništa drugo, odu u Južnu Ameriku. Ellie je umrla i gospodin Fredrickson je ostao sam. Vodio je poprilično miran i dosadan život sve do trenutka kada bude primoran da napusti svoju kuću i ode u starački dom. Malo svjetla u njegov život unosi debeljuškasti dječak skaut Russell (glas Jordana Nagaija) koji će ga na trenutak podsjetiti na tako davno djetinjstvo i snove o istraživanju divljine.

Nebesa; režija: Pete Docter; glasovi: Ed Asner, Jordan Nagai; 2009.

IMDb rejting: 8.3/10

Rotten Tomatoes rejting: 98%

To je u biti sinopsis desetog po redu CGI animiranog filma Up (Nebesa), iz radionice Disneyjevih digitalnih lutkara iz Pixara, koji je 2009. prikazan na otvaranju 62. Cannes Film Festivala, postavši tako prvi animirani film koji je otvorio ovu prestižnu filmsku smotru. Također i prvi animirani film studija predstavljen u 3D tehnici. Reditelj Nebesa, Pete Docter zanat je ispekao radeći Monsters Inc, također hvaljen, i kod djece i odraslih omiljen animirani film. Docter je digitalni lutkar koji je, sa armijom ljudi iza sebe – piksarovaca, uspio da ispriča prelijepu i nadasve brilijantnu priču o penzionisanom, starom prodavaču balona koji se upusti u avanturu vezavši balone za svoju kuću i namjeri se put Južne Amerike.

Pravo malo, minijaturno remek-djelo predstavlja upravo početak Nebesa u kojem je samo radnjom, bez dijaloga, prikazano djetinjstvo, život i brak Fredricksenovih. Da je ostao samo na tom segmentu, Pete Docter bi bio zaslužan za zaista jedan od najemotivnijih, najoriginalnijih, najautentičnijih CGI animiranih filmova ikad snimljenih. To je nešto što može parirati najboljim kratkim ostvarenjima slavnog Charlieja Chaplina. Da je znala cijeniti takav dar, Američka filmska akademija je potvrdila sa pet nominacija za najveću nagradu u filmskom svijetu, popularnog Oscara, i to u kategorijama Najboljeg filma, originalnog scenarija, montaže zvuka, animiranog filma i najbolje muzike. A Up je osvojio pozlaćenu statuu u dvije kategorije, za Najbolji animirani film i Najbolju muziku (kompozitor Michael Giacchino).

Gotovo svaki animirani film koji stigne iz radionice Disney/Pixar je nešto što će vas svojom inovativnošću, toplom i vedrom pričom u isto vrijeme i nasmijati i ganuti do suza. Kada gledate Pixarove animirane filmove uopšte ne obraćate pažnju na tehniku kojom su rađeni već svu svoju pažnju posvetite živopisnim likovima, priči, zapletu, a svi Pixarovi animirani filmovi, bilo kratki ili dugometražni, su veoma emotivni, imaju inteligentan humor i šarmantne likove. Opet, postoji problem prema kojem se stariji zaljubljenici u animaciju uvijek odnose sa dobrom dozom rezervisanosti. Kada je u pitanju sinhronizacija, a CGI animirani filmovi koji se prikazuju u kinima su sinhronizirani, odrasli ne mogu prihvatiti bilo koji jezik osim onog originalnog, gotovo uvijek engleskog. Sreća, pa se Nebesa mogu naći na internetu, na streaming servisu Disney+, sa originalnim soundrtrackom, a opet dovoljan je samo i klik miša na neki od torrenata.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
Pogled u prošlost: “As Good As It Gets“
Sljedeća
My Best Friend‘s Birthday: Početak jednog divnog prijateljstva