Top 5 filmova na kanalima moja TV

Top 5 filmova na kanalima moja TV

Piše: Mirza Skenderagić

U sklopu usluge osnovnog paketa moja TV BH Telecoma sa preko 140 TV kanala, tokom svih sedam dana u sedmici, ljubitelji filma imaju priliku pogledati mnoštvo popularnih, ali i kvalitetnih filmskih ostvarenja. Osim privatnih bh. i regionalnih televizijskih kuća, posebno zanimljiv izbor filmskih ostvarenje nude TV kanali iz ponude moja TV, na kojima je moguće pronaći kvalitetne festivalske, umjetničke filmske naslove, ali i popularne holivudske blockbustere. U saradnji sa BH Telecomom, filmski portal Filmofil.ba svim filmofilima u BiH koji koriste usluge moja TV, sedmično predstavlja najkvalitetnije i najpopularnije filmske naslove koje možete pronaći upravo na programima paketa moja TV.

Bridget Jones's Diary – romantična komedija, 2001.

31.10. u 21:00 sati, na programu HTV2

Knjiga Dnevnik Bridget Jones je nastala kao svojevrsna zbirka tekstova objavljenih u listovima The Independent i The Daily Telegraph, u kojima britanska kolumnistica Helen Fielding prezentuje život žene u savremenom dobu, problematizirajući ga na tri nivoa - intimni, poslovni i ljubavni. Veliki uspjeh knjige su odmah prepoznali filmski producenti i tako je nastala jedna od najromantičnijih filmskih dramedija svih vremena. Dakle, glavna protagonistkinja ovoga filma jeste usamljena i depresivna žena/djevojka Bridget Jones s viškom kilograma i na rubu ovisnosti o „čašici vina“ (Renée Zellweger) koja, iako u četvrtoj deceniji života, još čeka svoga princa na bijelom konju koji se pojavljuje u obliku atraktivnog šefa Daniela Cleavera (Hugh Grant). Film je osvojio niz nagrada, koje uz stručnu kritiku, ističu glumačku interpretaciju Renée Zellweger (nominacija za Oscara), te originalnu muzičku podlogu (nominacija Grammy), uz naravno iznimno uspješnu adaptaciju romana, koja je najzaslužnija za osvajanje nominacija za Zlatni globus i BAFTA-e.

The Expendables – akcija, 2010.

31.10. u 20:55 sati, na programu M1 FILM

Još od saog postojanja kinematografije, filmski ljubitelji širom sijeta žude za žanrom akcije, koji im nudi sve one nezamislive potjere, jurnjave, pucnjave, eksplozije, za koje jednostavno nema mjesta u često dosadnoj i depresivnoj stvarnosti. Također, akcija kao filmski žanr često gledateljima nudi i poistovjećenje sa glavnim akcionim junacima, koji su po pravilu izrazito „kul“, ali koji se gotovo nikada ne odriču osnovnih moralnih vrijednosti. Međutim, šta se desi kada na jednom mjestu okupite sve najveće akcijske junake koje je svijet vidio – Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Bruce Willis? Nastane jedno iznimno napeto, zabavno, duhovito filmsko ostvarenje naslova Plaćenici (The Expendables), u kojem spomenuta holivudska akcijska glumačka paleta, utjelovljuje grupu plaćenika koji pokušavaju svrgnuti sa vlasti vojnog diktatora.

Butler – drama/biografski, 2013.

02.11. u 21:19 sati, na programu HTV2

Nakon nominacije za Oscara za dramu Precious (2009), te komercijalnog uspjeha s trilerom Paperboy (2012), američki reditelj Lee Daniels je za samo godinu dana snimio novo filmsko ostvarenje naslova Batler (Butler), nastavivši obrađivati život u savremenoj Americi, uslovljen rasističkom prošlošću, kompleksima, predrasudama, nasiljem. Dakle, film Batler je nastao na osnovnu novinskog članka Willa Haygooda, objavljenog u Washington Postu, koji je prije nekoliko godina svijetu predstavio jednu od najintrigantnijih, najzanimljivih, najinspirativnijih priča o Afroamerikancu Eugeneu Allenu koji je pune 34 godine (od 1952. do 1986.) radio u Bijeloj kući kao batler. Tokom njegove „vladavine“, u Bijelog kući se izmijenilo osam predsjednika, sa kojima su se mijenjali i historija, arhitektura, društvo, ali su problemi ostajali isti. U naslovnoj ulozi, „batlera“ je utjelovio Forest Whitaker, dok je njegovu suprugu igrala čuvena Oprah Winfrey. Također, film krasi i jedna od najfascinantnijih glumačkih postava svih vremena, koju još čine i Alan Rickman, Jane Fonda, John Cusack, Robin Williams, James Marsden, Minka Kelly, Liev Schreiber, Nelsan Ellis, Cuba Gooding Jr., Vanessa Redgrave, Terence Howard, Lenny Kravitz koji su redom oživljavali jedne od najvažnijih američkih političkih ličnosti.

 

Season of the Witch – akcija/avantura/fanstastika, 2010.

03.11. u 22:10 sati, na programu RTL

Reditelj Dominic Sena koji se proslavio ostvarenjima kao što su Kalifornia i Nestali za 60 sekundi, veoma dugo nije snimio film na tragu kvalitete prethodno spomenutih, s kojima je nagovještavao jednu iznimno uspješnu filmsku karijeru. Ipak, na staze stare slave se barem djelomično vratio 2010. godine s fantastičnom akcijskom avanturom Lov na vještice (Season of the Witch) u kojem radnju iz savremene Amerike seli u period Srednjeg vijeka, ratova, kuge, vještica. Glavni protivnici vještičjeg proklestva jesu dvojica križara, Behmen i Felson (Nicolas Cage i Ron Perlman), koji se vraćaju u rodno mjesto nakon godina ratovanja na Istoku te zatiču novu borbu, ali ovaj put protivnik nema ljudski oblik. Od tog trenutka kreće nezaustavljivo filmsko putovanje, ispunjeno akcijom i dojmljivim specijalnim efektima.

 

Rocky 2 – drama/sportski, 1979.

03.11. u 22:40 sati, na programu TV1

Prošlo je 40 godina od kada je ulicama Philadelphije prošetao jedan od najslavnijih filmskih junaka svih vremena. Priča o skromnom mladiću Rockyju Balboai, amaterskom američkom bokseru italijanskog porijekla, s crnim šeširom, kožnom jaknom i gumenom lopticom u ruci, koji dobije priliku da se bori za titulu svjetskog prvaka, uskoro će zlatnim slovima biti upisana u stranice američke kinematografije. Naime, kada se 1977. godine pojavio među nominiranim za nagradu Oscar, vrijedio je za aspolutnog autsajdera pored „ozbiljnijih“ filmova o važnijim i aktuelnijim temama, ali je ipak odnio „zlatni kipić“. Ideju za film Stallone je dobio godinu dana prije dok je gledao borbu Muhammada Alija i Chucka Wepnera. Te noći Stallone je napisao scenarij koji je uskoro prodao, a jedini njegov uslov je bio da on igra glavnu ulogu. Ostalo je historija. Rocky je dvije godine kasnije dobio i svoj nastavak u kojem Rocky Balboa dobija novu priliku da konačno stavi pojas „svjetskog prvaka“ oko svoga pasa, a koji nastavlja jednu od najpopularnijih filmskih sportskih priča o ustrajnosti, ljubavi, prijateljstvu, gubitku, te, koji, vraćajući nas na filadelfijske ulice, dokazuje da je život važniji od titula.

Prethodna
Gabrielle Union prvo potvrđeno ime serije "Bad Boys"
Sljedeća
Nathanu Fillionu dodijeljena uloga u krimi seriji "The Rookie"