The Flash: Trčeći u prošlost “brzinom nostalgije“

The_Flash1687354034.jpg Piše: Sead Vegara

Koliko god se filmski studio Warner Bros. trudio da dovede u red stripovsko-kinematografski univerzum DC-ja, koji je pod njihovim skutima, toliko će Disney sa Marvelom biti korak ispred. Sa najnovijim filmom, upravo najbržim superherojem – The Flash (2023), DC (ne)će uspjeti napraviti ono što je učinio Marvel sa Spider-Man: No Way Home (2021), stvorivši svojevrsni superherojski multiverzum. Ono na čemu im se mora odati priznanje, činjenica je da u filmu koji pokušava stvoriti superherojski multiverzum, u dobrom dijelu i uspijeva, jeste mnoštvo sitnih detalja kojima se referišu na pop-kulturu.

The Flash; režija: Andy Muschietti; uloge: Ezra Miller, Ben Affleck, Michael Keaton, Sasha Calle; 2023.

IMDb rejting: 7.3/10

Rotten Tomatoes rejting: 66%

The_Flash1678549118.jpg Naravno, da biste saznali te detalje, moraćete pogledati film. Potpisnik ovih redova jedan je od onih kojima (bilo kakvo) spoiliranje pokvari doživljaj otkrivanja svih mogućih sitnica sam za sebe. Ti detalji su strateški raspoređeni kroz trajanje filma i sa pojavom svakog od njih izmamiće vam osmijeh na lice i komentar: “Ne mogu da vjerujem!“. Što se zna, i što se saznalo još iz trailera za film, jeste povratak Michaela Keatona kao izvornog Batmana, ali i pojavljivanje Bena Afflecka, kao pretposljednjeg nosioca plašta i kapuljače Viteza tame.

Pošto je DC dugo kaskao za Marvelom, prerano su i krenuli kreirati konačni kinematografsko-stripovski univerzum, te se tako mnošto junaka DC-ja uvelo u priču bez standardne “origin story“ (priče o porijeklu). Takav je bio slučaj sa Flashom, koji će u svom prvom samostalnom filmu provući i izvornu priču o postanku superheroja koji može da trči brže od brzine svjetlosti. Barry Allen a.k.a. The Flash (Ezra Miller) u jednom danu izgubio je oba roditelja još kao klinac. Otac (Ron Livingston) je završio u zatvoru nakon što je optužen da je ubio svoju suprugu (Maribel Verdú), a Barry je od tada posvetio svoj cijeli život da dokaže očevu nevinost. Nakon što je postao The Flash (udar munje kombinovan sa raznim hemikalijama), Barryja će regrutovati Bruce Wayne/Batman (Affleck) i pozvati ga u novoosnovanu Ligu pravde, te mu pomagati da pronađe dokaze kojima bi mogao osloboditi svog oca.

Barry će otkriti da može putovati nazad u vrijeme, trčeći brže od brzine svjetlosti, što će i napraviti, ali će posljedice biti i više nego katastrofalne. Biće to svijet u kojem mu je majka živa, samo svijet u kojem nema “meta-ljudi“: Supermana, Aquamana, Wonder Woman, Cyborga. Batman (Keaton) je jedini živ (i još nije onaj za koga se mislilo da jeste), ali je “u penziji“, a kao prijetnja Zemljanima pojavljuje se Kriptonijanac general Zod (Michael Shannon).

Za mnoge najbolji, prema mnogima jedini Batman, Michael Keaton dobio je svoj svojevrsni treći (nikad prije) snimljeni film, te se sa stilom oprostio od uloge, kanališući sve one dobre stvari i detalje iz dva filma Tima Burtona, Batman (1989) i Batman Returns (1992). Vjerovatno i najbolja strana filma reditelja Andyja Muschiettija jeste upravo ubacivanje Keatonovog Batmana, zbog kojeg će proraditi nostalgija generacija odrastalih na Burtonovim filmovima.  

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Sisu: Finski John Wick iz Drugog svjetskog rata
Sljedeća
No Hard Feelings: Konačno kvalitetna komedija