Sporenja u vezi ikoničnog znaka "Hollywood"

Sporenja u vezi ikoničnog znaka "Hollywood"

Ikonični znak na obroncima brda iznad Los Angelesa se našao u središtu sporenja između bivše i nove gradske uprave. Naime, kako doznajemo od strane novinara Los Angeles Timesa, nova losanđeleska gradonačelnica, Karen Bass, poništila je naredbu svog prethodnika kojom je otvorena mogućnost osvjetljavanja slavnog znaka nakon nekoliko decenija.

U svom ranijem obliku, znak je bio osvjetljen, a prema uredbi bi trebao biti ponovo osvjetljen za stogodišnjicu. No, najava je naišla na negodovanje stanovnika okolnih naselja, koji bi se našli neprestano izloženi svjetlosti znaka tokom noći. Njima su se priključila i udruženja za zaštitu životinja, koja su se požalila da bi jarko svjetlo poremetilo prirodno kretanje određenih vrsta životinja.

Holivudski znak je podignut na losanđeleskom visu Mount Lee kao reklama za nekretnine, a otad je postao jedan od simbola Los Angelesa, ali i filmske industrije koja je procvala u tom području. Znak je renoviran tri puta, uključujući i kompletnu remontažu koncem 70-tih. Što se tiče stogodišnjice, vizija za istu još uvijek nije jasna, ako je suditi po najskorijim saznanjima.

Prehodna
Box office: "Way Of Water" ponovo predvodi na blagajnama
Sljedeća
U Sarajevu održana premijera filma “Jan“ Kenana Musića