Solo: A Star Wars Story – Han je pucao prvi

Piše: Sead Vegara

Zašto uopšte snimati prequel (radnja se odvija prije one iz “originalnog“ filma) megapopularnog filma ako je već jasno kako, kada i gdje će završiti njegovi protagonisti na kraju? Novac! Samo nemojte reći da je to iz viših moralnih, etičkih i artističkih načela. N-o-v-a-c. Samo što se ovoga puta Disneyju nije posrećilo sa spin-off-prequelom Solo: A Star Wars Story. Film je posustao u samom startu na box officeu i kako izgleda baš i neće zaraditi. Možda ne toliko koliko su planirali njegovi tvorci ili koliko su se nadali da bi mogao, ali bez obzira na sve, zaradit će dovoljno da se snimi nastavak. Da, dobro ste pročitali. Snimaće se i nastavak, jer holivudski moćnici su poput nepobjedivih Gala iz stripa “Asterix“ i jedino što ih može spriječiti u tome jeste „ako im nebo padne na glavu“. Nažalost, nismo te sreće, a nekako i sami zazivamo tu sudbinu. Dokle god bude ljudi koji su voljni platiti ulaznicu i gledati Priče iz Ratova zvijezda Disney će ih producirati i snimati.

Solo: Priča iz Ratova zvijezda; režija: Ron Howard; uloge: Alden Ehrenreich, Emila Clarke, Donald Glover, Woody Harrelson; 2018.

IMDb rejting: 7.2/10

Rotten Tomatoes rejting: 70%

Problem sa tako slabim prijemom na američkom i svjetskom tržišu filma Solo: A Star Wars Story može se tražiti i pronaći na više nivoa. Od same činjenice da je rediteljski dvojac Phil Lord i Chris Miller zamijenjen nakon četiri mjeseca produkcije i snimanja filma sa (oskarovcem) Ronom Howardom, te da je Aldenu Ehrenreichu na setu trebao učitelj glume... Smjer kojim je išao rediteljski dvojac više je naginjao na komediju što se scenarističkom porodičnom dvojcu, sinu i ocu, Jonathanu i Lawrenceu Kasdanu, uopšte nije svidjelo, kao i producentici Kathleen Kennedy. Ron Howard je došao pred skoro gotov čin i morao je sve od početka (otprilike 70-80% filma je nanovo snimljeno). Što se tiče glavnog glumca, ko god da se našao u ulozi mladog Hana Soloa, trebao je popuniti “velike cipele“ Harrisona Forda, što je Aldenu Ehrenreichu pošlo za rukom samo u nekoliko blic-scena-trenutaka. S jedne strane razumljivo je da mladi Han i onaj Han kojega smo upoznali u Star Wars IV: A New Hope jesu iste osobe, ali ne iste ličnosti. Mladi Han (odličan momenat u filmu pri kojem je dobio “prezime“ Solo) očito je mladić pun ideala, mada ih vješto prikriva i čini u određenim momentima suprotno od onoga pravog, pozitivnog. Dok je stari Han (Ford) već sazrio cinik i čovjek od interesa.

Što se tiče samog tona filma uopšte nema one poznate space opera (svemirska opera) vibre, već je u pitanju punokrvni heist movie (pljačkaški film), sa prstohvatom suspensa i nepredvidivih zapleta. Također i uvjerljivim i harizmatičnim glumačkim performansama, samo u određenim momentima Ehrenreicha kao Soloa, Woodyja Harrelsona kao krijumčara Becketta, Donalda Glovera kao Landoa Calrissiana i Paula Bettanyja kao negativca Drydena Vosa. Svakako treba spomenuti i Emiliju Clarke kao Qi'ru, ljubavni interes Hana, te Phoebe Waller-Bridge, ženskog droida L3-37 (“droidicu“) koja ima značajnu ulogu u izvršenju cijeloga plana pljačke, premda služi i kao svojevrsni comic relief (kutak za humoristični trenutak). Naravno, ne smije se zaboraviti ni Hanov vjerni drug i kopilot Chewbacca (Joonas Suotamo) kojeg će Solo upoznati i početi drugovati na poprilično čudan način.

Koliko je reditelj Gareth Edwards učinio prvi A Star Wars Story – Rogue One pravim pravcatim “partizanskim“ filmom o akciji krađe i nabavljanja nacrta Imperijine Zvijezde smrti, u tolikome je Ron Howard utisnuo svoj rediteljski potpis u Solo: A Star Wars Story učinivši ga nadasve zabavnim, na momente gotovo savršenim heist filmom, koji se gleda i upija sa lakoćom svojstvenoj filmovima iz Star Wars franšize. Šta još reći, osim možda spoiliranja radnje filma, likova i situacija, scena... Detalji u naznakama (tzv. Easter Eggs – Uskršnja jaja) za sve one koji ih budu gledali i pronalazili predstavljat će istinsku uživanciju.

S jedne strane, ako Solo: A Star Wars Story gledate kroz prizmu originalne trilogije i ako prihvatite činjenicu da Alden Ehrenreich može biti Han Solo – tip poput kojeg su svi muški Star Wars fanovi željeli biti, vrlo vjerovatno ćete se naći kako uživate u filmu. S druge opet, ako ne želite kvariti nešto za što ste vezali uspomene na lijepe dječačke i do neke mjere momačke dane onda je malo vjerovatno da ćete se oduševiti (uspjelim?) pokušajima tvornice snova da vam iznudi novac iz novčanika za nešto u što znate da nije trebalo dirati. Mada...

Prehodna
Moneyball: Neuobičajen bejzbolski film
Sljedeća
Isle Of Dogs: Wes Anderson pušten s lanca