Shazam!: Ljestvica očekivanja je prilično visoko postavljena

Piše: Sead Vegara

Šta biste vi uradili da vam kao 15-godišnjaku podare super moći i pretvore vas u odraslog čovjeka? Sigurno biste spašavali svijet od zlih sila i negativaca!? Ili biste se kao i svaki klinac isprva zabavljali sa svojim super moćima?! Imam li super snagu... Mogu li letjeti... Mogu li laserom gađati iz očiju... Munjama iz ruku... Sve one super stvari na koje smo navikli da super junaci rade čitajući stripove o super herojima i gledajući filmove superherojske tematike. Naravno, uz svakog super heroja dođe i jedan super negativac. Tako to ide u superherojskim filmovima, celuloidnim adaptacijama stripovske riznice, u slučaju filma Shazam!, DC-jevog univerzuma. Filma koji poput mnogih Warnerovih/DC-jevih tvorevina počinje “mračnjački“, samo da bi kasnije potpuno “podjetinjio“, baš kako bi i trebao jedan superherojski film. U slučaju najnovijeg filma Shazam! riječ je o njihovom de-fi-ni-tiv-no najboljem ostvarenju. Humora na pretek, odličnog CGI-a (bez standardnih Warnerovih “eksplozivnih“ završnica), sigurne rediteljske ruke (David S. Sandberg), kvalitetnog scenarija kada je u pitanju origin story (Henry Gayden) i uvjerljivih glumačkih performansi. Jedino što bi se “moglo zamjeriti“ Shazamu!, jeste da je sada poprilično puno podigao “ljestvicu očekivanja“ za buduće filmove u radinosti DC/Warnera.

Shazam!; režija: David S. Sandberg; uloge: Zachary Levi, Mark Strong, Djimon Hounsou, Jack Dylan Grazer, Asher Angel; 2019.

IMDb rejting: 8.0/10

Rotten Tomaotes rejting: 92%

Junak je 15-godišnji dječak Billy Batson (Asher Angel), siroče koje je godinama odrastalo po mnogim udomiteljskim porodicama, ali nikako nije prestao da traži rođenu majku od koje se rastao kao dječarac uslijed gužve u luna parku. Došavši u novu porodicu, upoznaje se sa Freddyjem Freemanom (Jack Dylan Grazer), dječakom sa invaliditetom, koji je opsjednut super herojima. Billy će odbraniti Freddyja od dvojice klinaca nasilnika, pobjeći podzemnom željeznicom, te će tako na sebe usmjeriti pogled drevnog čaorobnjaka Shazama (Djimon Hounsou), koji će mu prepustiti svoje moći. Dovoljno je samo da Billy kaže „Shazam!“ i pratvara se u odraslog superheroja (Zachary Levi). Negativac koji se pojavi po potrebi prema predvidivom scenariju, u slučaju Shazama! riječ je o Dr. Taddeusu Sivani (Mark Strong), koji je također kao klinac imao susret sa čarobnjakom Shazamom, ali nije bio čista srca i zavela ga je “tamna strana sile“. I baš kako smo naveli na početku, pretvoriti petnaestogodišnjaka u super heroja znači dati mu povoda za igru. Freddy će Shazamu pomogati oko pronalaženja novih načina da otkrije svoje super moći, a Billy će (sa malim zakašnjenjem) shvatiti koliko porodica znači i kako se za nju treba boriti.

U biti, stripovi o super herojima, time i filmovi, predstavljaju svojevrsne bajke za odrasle. Tako je barem mislio jedan i jedini Stan Lee, tata Marvelovog stripovskog univerzuma, koji je prošle godine otišao u vječna lovišta. I dok Marvelovi super junaci djeluju u “stvarnom svijetu“, postojećim (američkim) gradovima, DC-jevi su dio imaginarnih gradova svijeta, ali ukorijenjeni u stvarnosti. Shazam! (kreirali su ga Bill Parker i C.C. Beck) ima izgrađen svoj sopstveni svijet, u okviru DC-jevog univerzuma, te pomalo naginje na nešto što je Hollywood podario svijetu 2010. godine u vidu filma Kick-Ass (kreatori stripa su Mark Millar i John S. Romita), svojevrsne satire (parodija bi bila prejaka riječ) na super junake. Poveznica između ova dva ostvarenja, osim što je riječ o adaptaciji stripa, glavni je negativac kojeg u oba filma portretira genijalni Mark Strong. U Kick-Assu glumi mafijaša Franka D'Amicoa koji ne može da pojmi super junake, dok se u Shazamu! pretvara u super negativca.

U svakom slučaju, riječ je o ostvarenju koje je (barem potpisnku ovih redova) povratilo nadu u DC/Warnerov stripovsko-kinematografski univerzum. Samo ostaje pitanje da li može bolje od ovoga?

Prethodna
Dumbo: Razigrani “mračni“ Tim Burton
Sljedeća
Leaving Neverland: Zlostavljač djece, bez materijalnih dokaza