Prodaja MGM-a Amazonu pod povećalom

Prodaja MGM-a Amazonu pod povećalom

Premda u javnosti nije privukla toliko pažnje kao kupovina nekadašnjeg 20th Century Foxa, prodaja MGM-a Amazonu nije prošla bez kontroverzi i špekuliranja. Nakon izvjesnog perioda zatišja, čini se da ćemo u skorijoj budućnosti imati još pitanja u vezi ovog velikog spajanja u filmskoj industriji.

Naime, vodeći finansijski portal Bloomberg ranije u sedmici je objavio da Američka savezna komisija za trgovinu (Federal Trade Commission) započinje novo ispitivanje kupovine MGM-a od strane Amazona. Ova mogućnost je ostala na stolu nakon što je FTC krajem marta dao kratku, ali upečatljivu izjavu u vezi spajanja.

Kontekst izjave je bio apel nekoliko udruženja u filmskoj industriji koja su izrazila svoju zabrinutost navodnim monopolističkim namjerama Amazona, a FTC je tada rekao da "Komisija neformalno ne daje odobrenja za ovakve transakcije" i da "zadržava mogućnost sporenja iste" ukoliko se ispostavi da je posrijedi kršenje zakona.

Kako otkrivaju novinari Varietyja, zaokret stiže nakon imenovanja novog člana komisije, za kojeg se navodi da neće biti susretljiv po pitanju Amazonovog ponašanja. Na čelu FTC-a se trenutno nalazi Lina Khan, koja je i ranije kritizirala Amazon po pitanju monopolizma. Izvan zabavne industrije u kojoj Amazon učestvuje prvenstveno putem svojeg streaming servisa Amazon Prime Video, ova kompanija je najveći poslodavac u SAD, a za vrijeme pandemije i lockdowna je umnogostručila svoj udio na tržištu i svakodnevnom životu američkih potrošača.

Raspon nove istrage i odgovor Amazona još nisu poznati javnosti.

Prehodna
George Miller započeo sa snimanjem prequela "Furiosa"
Sljedeća
Paramount+ preuzima "Secret Headquarters" sa Owenom Wilsonom