Predstavljen Open Air program 26. Sarajevo Film Festivala

Predstavljen Open Air program 26. Sarajevo Film Festivala

U Open Air programu 26. Sarajevo Film Festivala (14. do 21. augusta) publika će moći pogledati filmove na festivalskoj platformi ondemand.sff.ba, među kojima su izuzetno kvalitetna ostvarenja regionalne i nezavisne američke produkcije. U programu su čak tri svjetske premijere: PROVINCIJALNI WISCONSIN američkog reditelja Nielsa Muellera, SJETIT ĆEŠ ME SE Kanađanina Erica Tessiera i KONCENTRIŠI SE, BABA bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice, čijom će svjetskom premijerom 14. augusta biti otvoreno 26. izdanje Sarajevo Film Festivala. U programu je i nagrađivani film Srdana Golubovića OTAC. Filmovi će biti dostupni na platformi ondemand.sff.ba sedam dana nakon prvog prikazivanja.

14.8.2020. / 15.8.2020.

KONCENTRIŠI SE, BABA / FOCUS, GRANDMA

Svjetska premijera

Bosna i Hercegovina, Turska, 2020, 92 min.
Režija: Pjer Žalica

U aprilu 1992. godine, brojna se porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i posljednim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno.16.8.2020.

OTAC / FATHER

Srbija, Njemačka, Francuska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, 2020, 120 min.
Režija: Srdan Golubović

OTAC je priča o čovjeku kojem oduzimaju djecu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čovjeku koji – kroz svoje putovanje pješke od sela na jugu Srbije do prijestolnice, s jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

NAGRADE:

Berlinski međunarodni filmski festival: Nagrada ekumenskog žirija, Nagrada publike; Međunarodni filmski festival FEST: Najbolji glumac (Goran Bogdan), Nagrada žirija FEDORA, Stella Artois Most wanted movie award17.8.2020.

PROVINCIJALNI WISCONSIN / SMALL TOWN WISCONSIN

Svjetska premijera

Sjedinjene Američke Države. 2020, 106 min.
Režija: Niels Mueller

Wayne Stobierski, uvijek spreman za dobar provod i šalu, najzabavniji je stanovnik Rhinelandera u Wisconsinu (7798 stanovnika). Ako sumnjate, slobodno pitajte njegovog najdražeg partnera u provodu Tylera koji sa njim prolazi kroz sve i uživa u svakom trenutku. Međutim, postoji jedan problem. Naime, Tyler je Waynov devetogodišnji sin. Kada Wayne dobije bolnu vijest da je izgubio zajedničko starateljstvo nad dječakom, kao i da će njegov voljeni prijatelj uskoro odseliti daleko od njega, planira poseban vikend za svoga sina po kojem će ga dječak upamtiti. Plan je da otputuju u veliki grad o kojem su oduvijek sanjali – Milwaukee, Wisconsin (592 025 stanovnika).

 

18.8.2020.

SJETIT ĆEŠ ME SE / YOU WILL REMEMBER ME

Svjetska premijera

Kanada, 2020, 108 min.
Režija: Eric Tessier

Edouard, javna ličnost i penzionisani nastavnik historije, polako gubi pamćenje. Naviknut da javno govori, iznenada je prisiljen da priča što manje, iako smatra da još uvijek ima puno toga za reći. Osim toga, budući da nema nikoga ko bi se mogao brinuti o njemu, predaju ga na staranje mladoj, ali pomalo buntovnoj i izgubljenoj Bérénice. Njihov susret natjerat će Edouarda da se prisjeti poglavlja iz svog života koje je svjesno potisnuo u zaborav, a Bérénice da pronađe smisao u svome životu.

 

Prethodna
Filmofil.ba predstavlja: Filmski podcast "Prijateljsko uvjeravanje"
Sljedeća
Ukratko o strukturalističkoj filmskoj teoriji