Plus One: Mio oku i lagan za gledanje

Plus_One_21682436517.jpg Piše: Sead Vegara

Desilo vam se sigurno u više navrata da vam promakne neki naslov u silnoj masi filmova kojim nas Hollywood bombarduje iz godine u godinu i to na mjesečnom nivou. Prijatelj će vas upitati: “Hej, jesi li gledao...“ a vaš prvi instinktivni odgovor će biti: “Ma daj, molim te... ne mogu ni ja gledati svaku nebulozu...“ Ali, i to samo ponekad, desi se da vam je promakao itekako zanimljiv i gledanja vrijedan film. Još ako ste istinski poklonik romantičnih komedija, poput potpisnika ovih redova, onda trebate dati priliku i ponekom zaboravljenom naslovu kao što je romcom iz 2019. godine pod nazivom Plus One.

Plus One; režija: Jeff Chan & Andrew Rhymer; uloge: Maya Erskine, Jack Quaid, Beck Bennett; 2019.

IMDb rejting: 6.6/10

Rotten Tomatoes rejting: 88%

Plus_One1682436517.jpg U narodu poznatiji termin za romcom, kod nas je limunada a ova je prošla ispod radara pred samu pandemiju koronavirusa. Osvježavajući koncept ove limunade jeste prema standardnoj romcom formuli, priča o dvoje prijatelja koji su nekada bili u vezi, nakon čega su ostali dobri prijatelji, te se nađu u prilici da prate jedno drugo na seriji ljetnjih vjenčanja njihovih prijatelja tako što će jedno biti pratnja drugom (+1). Alice (Maya Erskine) je upravo prekinula sa dragim, a Ben (Jack Quaid) će poslužiti kao rame za plakanje, dok sam traži “onu pravu“.

Baš prema formuli romcoma, ono što je jasno od samog početka jeste da će njih dvoje završiti jedno drugom u zagrljaju, samo je pitanje uz koje i kakve peripetije. Dakle, limunada, ne baš preslatka, ne baš gorka, već limunada koju napravite sebi po svom ćejfu. Iskreno, ovaj romcom možda i ne nudi originalan koncept, ali je dovoljno autentičan i izmamiće vam osmijeh na licu što je u današnje vrijeme rijetkost. Ne samo da smo zaboravili da se smijemo, već je postalo pravo pravcato umijeće na filmu uhvatiti i zabilježiti komičan momenat.

Alice i Ben će vas svojim ponašanjem i situacijama u kojima se nađu istinski nasmijati, te će vam jednostavno biti drago i uživat ćete u svakoj mogućoj minuti filma. Filma koji ne traje vječno dugo, niti pravo kratko, već tamam toliko koliko treba da vam skrene pažnju sa briga svakodnevnice i odmori vas na nekih sat i po. Možda vam se učini da je koncept pomalo nemoguć i malo vjerovatan. Jer, kako da njih dvoje idu od jednog do drugog vjenčanja, ne radeći ništa drugo već se opijajući, provodeći, bez da iko išta radi, zarađuje i privređuje. Kada su glumci tako dobri, takva je i sama predstava, tj. film.

Romcom Plus One mio je oku i lagan za gledanje, te vam neće zahtijevati upošljavanje sivih moždanih ćelija. Gledat ćete ga sa uživanjem i vrlo vjerovatno će vam biti žao što kada krene odjavna špica ne možete još malo vremena provesti sa likovima koje su Erskine i Quaid učinili tako živim i uvjerljivim. Režiju i scenarij potpisuje dvojac Jeff Chan i Andrew Rhymer, kojima je ovo debitantsko dugometražno igrano rediteljsko ostvarenje, dok su se kalili radeći na seriji Pen15. U svakom slučaju, sudeći prema viđenom, dvojac očekuje svijetla budućnost.     

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
Air: Filmska priča o tenisicama “Air Jordan“
Sljedeća
Mafia Mamma: Žalostan pokušaj povratka rediteljice