Paramount+ i Peacock razmatraju udruživanje

Paramount+ i Peacock razmatraju udruživanje

Dok se iza kulisa pregovora o sudbini Paramounta kao studija, na pomolu je možda rješenje za streaming servis Paramount+.

Naime, tokom vikenda novosti su stigle o mogućem spajanju Paramount+ sa Peacockom, streaming servisom Paramountovog konkurenta, NBCUniversala. Vijesti o pregovorima prenosi američki finasijski list Wall Street Journal, sa očitom opaskom da je dogovor daleko od postignutog, ili čak izglednog.

Wall Street Journal navodi da su predstavnici Comcasta (krovna kompanija NBCUniversala) i Paramount Globala održali sastanak na kojem se govorilo o kombiniranju dva streaming servisa sa svrhom da se obje kompanije rasterete troškova stvaranja sadržaja i oglašavanja. U fokusu spojene ponude dva streaming servisa bio bi sportski sadržaj, što je zanimljiv detalj.

Naime, nekoliko velikih igrača u svijetu zabave, što uključuje Disney, Warner Bros. i Fox su se udružili na stvaranju jedinstvene sportske ponude na svojim platformama sa ciljem održavanja dominantnog udjela prava na prenošenje utakmica i sportskih događaja u SAD-u. Universal i Paramount nisu bili dio ovog poteza, što je možda dovelo do razgovora između Comcasta i Paramounta oko približavanja dvije platforme.

Oblik spajanja nije naveden. Moguće je da riječ o pretplatnom paketu za dva servisa sa jedinstvenom pretplatom koju bi Peacock i Paramount+ dijelili. Moguće je osnivanje nove platforme u kojoj bi Paramount i Comcast imali ulog. Spajanje krovnih kompanija vjerovatno nije na stolu. Paramount traži novog vlasnika već neko vrijeme, ali Comcast je nedavno naglasio da se kompanija ne zanima za krupne poslovne poduhvate kao što bi bilo spajanje ili preuzimanje nekog od drugih igrača.

Prehodna
Scottov "Napoleon" uskoro na ponudi Apple TV+
Sljedeća
Netflix poručuje drugu sezonu spin-off serije "Berlin"