Nova ponuda za kupovinu Paramounta

Nova ponuda za kupovinu Paramounta

Nakon Warner Brosa i Skydancea, Paramount je dobio ponudu od novog mogućeg kupca.

Kako prenose novinari Bloomberga, medijski mogul Byron Allen i njegova kompanija su ponudili 30 milijardi dolara za dionice Paramount Globala krovnoj kompaniji National Amusements. Ponuda obuhvaća i vrijednost dugova Paramounta, što je već odjeknulo u svijetu zabave.

Dalje, kako Bloomberg izvještava, Allen se zanima prvenstveno za Paramountove TV mreže i streaming servis Paramount+, dok bi za filmski ogranak kompanije, Paramount Pictures, potražio novog kupca. Allen već posluje u ovoj branši, tako da se čini da želi proširiti svoj angažman u tom segmentu, a ne upustiti se u filmske vode.

Sličan plan, doduše iz suprotnog pravca, imaju David Ellison i njegovi partneri, koji su ponudili zasad neutvrđenu brojku za kontrolni paket dionica Paramounta vlasnici Shari Redstone, s ciljem preuzimanja Paramount Picturesa, dok bi TV ogranak sa CBS-om i ostalim kanalima preprodali drugom kupcu. Shodno tome, nije nemoguće da Ellison i Allen postignu dogovor po kojem bi podijelili dva glavna krila kompanije između sebe.

Naravno, to je tek špekuliranje. Što se tiče Warner Brosovog učešća u cijelom procesu, David Zaslav nikada nije ponudio konkretnu brojku za Paramount. Zaslav je razgovarao sa Redstone i glavnim izvršnim direktorom Bob Bakishem oko mogućnost spajanja (i/ili kupovine) između dva studija, ali to nije urodilo konkretnom ponudom kao što je bio slučaj sa Ellisonom i Allenom. Glavna prepreka u tom slučaju su već postojeći dugovi Warner Brosa, koji bi bio dodatno opterećen preuzimanjem Paramounta, što bi dovelo do smanjenja vrijednosti dionica WB-a na burzi.

Prehodna
Svečana premijera filma "Argylle" održana u kinu Cineplexx
Sljedeća
Tim Burton režira remake "Attack of The 50 Foot Woman"