Najbolji evropski film za mlade je “Animal” Cyrila Diona

Najbolji evropski film za mlade je “Animal” Cyrila Diona

Najbolji evropski film za mlade, dobitnik Young Audience Award, je Animal Cyrila Diona, a u izboru koji tradicionalno organizuje Evropska filmska akademija, sudjelovali su i mladi iz BiH. U konkurenciji za najbolji evropski film za mlade su bila tri filma: njemački  Dreams Are Like Wild Tigers, francuski Animal i švedski Comedy Queen.

Sa članovima žirija o filmovima u konkurenciji u kinu Meeting Point u Sarajevu su razgovarali producentica Amra Bakšić Čamo, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac Kerim Čutuna. U izboru najboljeg filma sudjelovali su mladi u dobi od 12 do 14 godina, a po prvi put su priliku sudjelovati imali mladi iz cijele BiH.

Mladi članovi žirija iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa vršnjacima iz 42 zemlje, glasali su za jedan od tri filma koje je nominovala Evropska filmska akademija.

Želja je ovim projektom omogućiti mladima da kvalitetno ispune vrijeme te da kroz zajedničke aktivnosti projekta razvijaju osjećaj pripadnosti zajednici ljubitelja filma. Kvalitetan, edukativan i zabavan sadržaj za sve, osnovni je cilj ovog projekta. Partneri Evropske filmske akademije u Bosni i Hercegovini su Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point.

Prehodna
Alec Baldwin tuži ekipu westerna "Rust" zbog nemara
Sljedeća
Disney odustaje od novog filma "Pirati s Kariba" sa Margot Robbie