Najbolje uloge Ethana Hawkea

Najbolje uloge Ethana Hawkea

Piše: Braco Kartal

Ethan Green Hawke je američki glumac, pisac i reditelj. Četiri puta je bio nominovan za Oscara, i to i kao glumac i kao reditelj. Režirao je dva igrana filma, tri Off-Broadway predstave, jedan dokumentarac, a napisao je i knjige "The Hottest State" (1996.) i "Ash Wednesday" (2002.). Debitovao je u filmu Istraživači iz 1985, a prvi komercijalni uspjeh ostvario je u višestruko nagrađivanom Društvu mrtvih pjesnika iz 1989. U nastavku vam donosimo njegove najbolje uloge.

10. Good Kill (2014.)

Ratna triler drama reditelja i scenariste Andrewa Niccola. Hawke u filmu tumači majora Thomasa Egana, bivšeg vojnog pilota koji sada radi kao pilot dronova kojima ubija talibane iz svoje kontrolne sobe gdje provodi i po 12 sati dnevno. Ostalih 12 sati provodi u kući u predgrađu gdje se konstantno svađa sa suprugom i djecom. S vremenom počinje preispitivati moralnost svoje misije. Da li stvara više novih terorista nego što ih ubije i da li se bori u ratu kojem se ne nadzire skori kraj? Film se takmičio za Zlatnog lava na 71. Venice Film Festivalu.

9. Sinister (2012.)

Horor u režiji Scotta Derricksona, u kojem je Hawke pisac kriminalističkih romana koji svoju porodicu dovodi u opasnost. Tokom svoje karijere, Hawke je inače izbjegavao da glumi u filmovima strave, ali zbog izuzetnih Derricksonovih režiserskih sposobnosti prihvatio je ulogu u ovom filmu. Zbog originalne glume i interesantne priče, film je privukao pažnju i onih koji nisu ljubitelji ovog žanra.

8. Lord Of War (2005.)

Kriminalističko-ratni film za čiji scenario, produkciju i režiju je zaslužan Andrew Niccol. Hawke u ovom ostvarenju glumi agenta Interpola Jacka Valentina koji progoni ukrajinsko-američkog krijumčara oružja Yurija Orlova (Nicolas Cage). Nepotkupljiv je, slava mu je važnija od novca, pa zbog toga predstavlja noćnu moru za Orlova.

7. Assault on Precinct 13 (2005.)

Akcioni triler u režiji Jean-Françoisa Richeta. Hawke u ovom filmu glumi narednika Jakea Roenicka, koji je sklon alkoholu i tabletama. Psihički je rastrojen radi toga što je odgovoran za smrt dva člana svog tima u akciji koja se dogodila prije osam mjeseci. Radi u jednoj policijskij stanici u Detroitu koja je trebala biti zatvorena za novogodišnju noć.

6. Dead Poets Society (1989.)

Drama Petera Weira rađena po scenariju Toma Schulmana u kojoj Ethan Hawke glumi sramežljivog studenta posljednje godine prestižne Welton akademije Todda Andersona. Film je osvojio pet prestižnih filmskih nagrada među kojima su dvije nagrade BAFTA i Oscar za origanalni scenario. Replika iz ovog filma "Carpe diem. Iskoristite dan, momci. Učinite svoje živote posebnima." postavljena je na 95. mjesto najboljih filmskih citata u istoriji od strane Američkog filmskog instituta. Ovo ostvarenje je ovaj institut proglasio jednim od 100 najinspirativnijih filmova svih vremena.

5. Boyhood (2014.)

Drama u režiji Richarda Linklatera. Hawke u ovom filmu glumi Masona, oca koji se svim silama trudi da ima što više uticaja na svoju djecu i bivšu suprugu bez obzira koliko je udaljen od njih. S obzirom da je Linklater ovaj film snimao punih 12 godina, u njemu je uočljivo kako Hawke sazrijeva kao glumac. Iako mu nije dodijeljena glavna uloga, njegova prisutnost prožima gotovo svaku scenu. Linklater  je za ovo ostvarenje osvojio Srebrnog medvjeda za najbolju režiju. Osim toga, Boyhood je imao pet nominacija za Zlatni globus, od kojih je osvojio tri i to u kategorijama za najbolju dramu, najbolju režiju i najbolju sporednu glumicu (Patricia Arquette). Imao je i šest nominacija za Oscara, uključujući one za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolju sporednu glumicu koju je Arquette i osvojila.

4. Before Sunrise / Before Sunset / Before Midnight (1994/2004/2013.)

Richard Lanklater i Ethan Hawke su ovim ostvarenjima definitivno dokazali da su dobitna kombinacija koja zna samo za uspjeh. U Prije svitanja, Hawke je mladi romantičar koji se pronalazi u vezi sa Julie Delpy, dok ga Prije sutona prikazuje kao stariju, mudriju i odgovorniju osobu. A u Prije ponoći, gluma Hawkea i Deeplyeve slobodno teče i vidljivo je da više improvizuju. I dok je  je u nekim njegovim prethodnim ostvarenjima, kao što je npr. Hamlet, vidljiva Hawkeova napetost, u ovim filmovima je odlučan i potpuno siguran u sebe. Film Prije sutona je 2004. osvojio nagradu Društva filmskih kritičara Bostona, a imao je i nekoliko nominacija među kojima je i ona na 77. dodjeli Oscara. Prije ponoći je osvojio 14. filmskih nagrada, a imao je i 29. nominacija.

 

3. Training Day (2001.)

Kriminalistički film sa odličnim ulogama Ethana Hawkea i Denzela Washingtona koji je za ovu ulogu nagrađen Oscarom. Ethan Hawke je za ovu ulogu 2001. bio nominovan za Oscara u kategoriji za najboljeg sporednog glumca.

2. Gattaca (1997.)

Futuristički triler čija je radnja smještena u svijet u kojem vladaju umjetno stvoreni ljudi, a genetski kod određuje čovjekovu budućnost. U ovakvom okruženju Hawke je defektan, smatra se nižom klasom i nema gotovo nikakvu perspektivu jer ima problema sa vidom i srcem. Glumi mladića, Vincenta Freemana, koji se ne želi pomiiriti sa svojom sudbinom. Film je 1997. nominovan za Oscara i za Golden Globe nagradu u kategoriji za originalnu muziku.

 

1. Before the Devil Knows You're Dead (2007.) 

Kriminalistička triler drama Sidneya Lumeta čiji je naslov izveden iz irske izreke: "Možeš biti u raju pola sata dok vrag ne sazna da si mrtav.". Hawke u ovom filmu glumi brata finansijskog direktora Andya Hansona (Philip Seymour Hoffman), koji očajnički treba novac kako bi platio alimentaciju ili će mu njegova bivša žena zabraniti da viđa kćer. Zajedno kreću u pljačku draguljarnice svojih roditelja. Hawke u ovom filmu mudro igra svoju pasivnu igru i glumi samo naizgled naivnog brata. Film je naišao na pozitivne reakcije kritičara među kojima su ga jedni nazivali izvrsnim, a drugi pravim blagom. Američki filmski institut ga je 2007. godine proglasio jednim od deset najuticajnijih američkih filmova svih vremena.

Prehodna
"Hiljadarka" ili devalvacija ideje filma
Sljedeća
James Cameron: Filmadžija, vegetarijanac, okeanograf i agnostik