Nagrađen “Komadić slobode“ mlade bh. rediteljice Sare Ristić

Nagrađen “Komadić slobode“ mlade bh. rediteljice Sare Ristić

Specijalnu nagradu žirija 5. Internacionalnog Bosnia-Herzegovina Looks Around Festivala 2022. osvojio je film Komadić slobode, mlade bh. rediteljice Sare Ristić, koji je nastao u koprodukciji Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.

Film Sare Ristić tematizira život tihe, ali buntovne djevojčice Ene koja nastoji pobjeći od haosa i majčine kontrole u čarobni svijet, kroz potragu za izvorom misterioznog zvuka kojeg nalazi u svome okruženju. Komadić slobode je razvijan u sklopu projekta “My Peace and Freedom“ Udruženja filmskih radnika BiH.

Projekcijom pobjedničkih filmova i projekcijom dokumentarnog filma Ćafir, rediteljice Nejre Latić Hulusić zatvoren je 5. Internacionalni Bosnia-Herzegovina Looks Around Festival 2022, koji se od 19. do 27. novembra u hibridnom online formatu održavao u njemačkom gradu Bottropu.

Osnovni cilj Festivala jeste skrenuti pažnju na probleme sa kojim se susreću građani Bosne i Hercegovine i Balkana. Festival je publici predstavio bogat filmski program iz BiH, susjednih zemalja i zemalja Zapadne Evrope, a predstavljeno je i nekoliko filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Prehodna
Dokumentarcem “To je Toma“ otvoren 8. Viva Film Festival
Sljedeća
8. Viva Film Festival završava projekcijama religijskog filma