Legendarni Valter je usnio veliki san

Legendarni Valter je usnio veliki san

Legenda jugoslovenskog glumišta Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedjelju uvečer u bolnici “Sveti Sava” u Beogradu u 83. godini nakon duge i teške bolesti. Vijest o smrti Bate Živojinovića možda i nije došla kao iznenađenje jer je legendarni glumac dugo imao problema sa zdravljem, a nakon što su mu amputirali nogu, stanje se zaista pogoršalo. Ali kako da ne bude šok. Čovjek je to koji je ulogama na filmu, i to u njih više od 250, više od bilo kojeg drugog glumca sa ovih prostora ostavio pečat na kinematografiji bivše države i naposljetku kinematografiji Srbije. Slobodno se može reći da je bio simbol jednog vremena.

bata-zivojinovicIako je svojevremeno skromno izjavio da većina njegovih uloga nije vrijedna spomena, dovoljno je pomenuti “Bitku na Neretvi”, “Partizansku eskadrilu”, “Valter brani Sarajevo”, “U raljama života”, “Balkan ekspres”, “Kako je propao rokenrol”, “Most”, TV serije “Sivi dom”, “Priče iz radionice”, “Bolji život” i mnoge, mnoge druge filmove i TV serije. Svakog 6. aprila građani Sarajeva slave Dan oslobođenja, a na televiziji se prikazuje film “Valter brani Sarajevo” reditelja Hajrudina Šibe Krvavca u kojem je ilegalca Valtera na samo njemu svojstven način odglumio Bata Živojinović i tom ulogom zacementirao svoj status zvijezde u Kini, gdje je taj film nešto poput obavezne lektire, a i Sarajlije i građani BiH imaju posebno mjesto u srcu za taj film i ulogu Valtera.

Bata Živojinović rođen je u Jagodini 5. juna 1933. gdje mu je otac u to vrijeme radio kao sudski izvršitelj. Svoj talenat za glumu je otkrio sa 15 godina dok je radio kao scenski radnik i ponekad kao statista u Akademskom pozorištu u Beogradu. Nakon završetka srednjih glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, pokušao je da se upiše na Pozorišnu akademiju u Beogradu i uspio je iz trećeg pokušaja. U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao više godina, a u tom periodu je imao po 300 angažmana godišnje.

dragan nikolic i velimir bata zivojinovic u filmu groznica ljubaviBata Živojinović je više volio pozorište od filma, ali njegov filmski debi iz 1955. u filmu “Pesma sa Kumbare” reditelja R. Novakovića je bio početak izuzetno plodne karijere. Živojinović, koji će uskoro postati poznatiji po svom nadimku Bata, bez sumnje je odigrao više filmskih uloga od bilo kojeg glumca u historiji jugoslovenske kinematografije. Kontinuiranu filmsku karijeru, zbog koje napušta pozorište, Živojinović je počeo epizodama u “Vlaku bez voznog reda” iz 1959. godine i “Ratu” iz 1960. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić, u čijim će gotovo svim kasnijim filmovima Živojinović igrati glavne uloge. Uloge Bate Živojinovića nisu bile samo velike već i raznovrsne. Često su ga zvali partizanskim glumcem. Glumio je i heroje i zlikovce i lako je prelazio iz uloge glavnog u ulogu sporednog lika. Tokom šezdesetih se filmovima poput “Kozare” (za koju je nagrađen u Puli) i “Bitke na Neretvi” ustoličio kao jedna od najvećih zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije, ali je vrhunac njegove popularnosti došao tokom sedamdesetih filmovima sa tematikom Drugog svjetskog rata.

Živojinović je dva puta dobijao Zlatnu arenu za najbolju ulogu Festivala jugoslovenskog igranog filma u Puli za filmove “Kozara” (1962) i “Tri” (1965). Za film “Tren” dobio je nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 1979. Oktobarsku nagradu grada Beograda je primio 1972. za filmove “Majstor i Margarita” i “Tragovi crne djevojke”. Dobio je Sedmojulsku nagradu SR Srbije 1981. godine, te više puta na Festivalu u Nišu. U augustu 1993. nagrađen je Nagradom za životno djelo “Slavica” za svoje uloge u jugoslovenskoj kinematografiji.

Legendarni Valter je u nedjelju, 22. maja, usnio veliki san.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
69. Cannes: Zlatna palma za Kena Loacha
Sljedeća
Elitni klub elitnih filmskih festivala