Kinoteka BiH i filmski arhiv bh. kinematografije deložirani

Kinoteka BiH i filmski arhiv bh. kinematografije deložirani

Krajem prošle sedmice Devleta Filipović, VD direktora Kinoteke BiH, Javne ustanove koja je osnovana 1994. godine od strane Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i čija je osnovna djelatnost arhiviranje i zaštita fundusa bh. kinematografije, obavijestila je Fondaciju za kinematografiju Sarajevo, da je nakon dugogodišnjeg sudskog spora dobila rješenje da mora napustiti prostor u kojem djeluje od 1963. i predati ga na korištenje Savezu nezavisnih sindikata BiH.

Posljedica ove skandalozne odluke lokalnih vlasti je, da će uposlenici Kinoteke BiH zajedno sa neprocjenjivim filmskim blagom, koje uključuje filmske kopije i promotivne materijale bh. filma od njegovog nastanka do danas završiti na ulici. U prostoru Kinoteke BiH u Alipašinoj ulici trenutno gotovo 1200 filmskih naslova na 35 mm filmskoj traci što predstavlja ne samo bh. nego internacionalno filmsko blago.

Kinoteka BiH u svojoj arhivi ima pravo bogatstvo pratećih materijala filmova. Od velikog arhiva bh. filmskih plakata koji su pored štampane forme i digitalizirani i tim sačuvani i arhivirani za istoriju do biblioteke sa gotovo 3900 knjiga i časopisa uključujući i sve brojeve bh. filmskog časopisa Sineast te gotovo 1600 kataloga filmskih festivala i filmskih ustanova iz cijelog svijeta.

Ova ustanova u svojoj arhivi posjeduje i gotovo 16000 press isječaka o razvoju i dešavanjima unutar bh. kinematografije te gotovo 2500 fotografija sa snimanja i promotivnih fotografija bh. filmova od njenog osnivanja pa do danas. Kinoteka BiH, kao Javna ustanova osnovana od strane države Bosne i Hercegovine, odavno nije budžetski korisnik nijednog nivoa vlasti. U skladu sa trenutnom društveno političkom situacijom, Kinoteka BiH i njeni uposlenici su „ni sa nebu ni na zemlji“ te ova institucija, od vitalnog značaja za očuvanje blaga fundusa bh. kinematografije, preživljava isključivo zalaganjima uposlenika i projektima kojima apliciraju kako na državnom, federalnom i kantonalnom nivou tako i prema stranim fondovima i institucijama.

Aktuelni Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo od početka svog djelovanja prepoznao je važnost podrške aktivnostima koje Kinoteka BiH poduzima u arhiviranju i zaštiti fundusa bh. kinematografije i svjetskog filma te i prošle i ove godine podržao projekte ove institucije od vitalnog značaja za bh. kinematografiju u okviru javnih poziva sa značajnim finansijskim iznosima. Pored toga krajem prošle godine Fondacija za kinematografiju Sarajevo potpisala je sa Kinotekom BiH i protokol kojim su producenti i autori, koji su godinama zanemarivali ovu instituciju, obavezni da Kinoteci BiH predaju na trajno čuvanje izvorne originalne materijale snimljenog kinematografskog djela za šta će dobiti odgovarajući dokument od strane Kinoteke BiH, kako bi mogli konkurisati u Fondaciji za kinematografiju Sarajevo za sredstva po javnom konkursu ove godine.

Član Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Emir Hadžihafizbegović je u toku svog mandata na poziciji Ministra Kulture i sporta Kantona Sarajevo, donio odluku kojom je Kinoteci BiH dodjeljen novi prostor za čuvanje fundusa bh. kinematografije od 130 kvadrata u sarajevskom naselju Mejtaš. Kinoteka BiH skladišti i kataloški vodi preko 120 igranih filmova bh. kinematografije na 35 mm filmskoj traci kao i 230 dokumentarnih i kratkih filmova na formatima 35 i 16 mm kao i  negative 40 prvih bh. igranih filmova. U proteklih godinu dana urađen je temeljan pregled stanja svih kopija i prateće dokumentacije filmova koji su prema odluci države Bosne i Hercegovine pokretno nacionalno blago. Tu je zaveden i fundus od 35 filmskih žurnala o razvoju Bosne i Hercegovine iz perioda bivše Jugoslavije.

Nažalost, ovaj prostor je premali da primi filmske kopije i materijale iz prostora u Alipašinoj ulici te prijeti realna opasnost da će ovo nacionalno blago završiti na ulici i propasti zauvijek. Fondacija za kinematografiju Sarajevo poziva takozvane državnotvorne stranke da konačno daju svoj stvarni doprinos temeljima državnosti, a ne samo da se deklarativno zalažu dok institucije koje su simbol državnosti propadaju. Fondacija također šalje apel svim dobročiniteljima koji su u mogućnosti pomoći da se na bilo koji način zaštiti blago fundusa bh. i svijetskog filma da se čim prije jave i ponude svoju pomoć a Fondacija će sa svoje strane poduzeti sve moguće mjere da sa svoje strane pomogne opstojanju Kinoteke BiH u narednom periodu.

Prethodna
Peter Jackson i "The Beatles: Get Back" osvojili Emmyje
Sljedeća
Ponuđeno rješenje za smještaj Kinoteke BiH