Istjerivačice duhova: Hvatanje munje u istu staklenku?

Istjerivačice duhova: Hvatanje munje u istu staklenku?

Piše: Ivan Čupić

Kemijske olovke u ruke, kalendar na sunce, zabilježite datum – 3. 3. 2016. dan kada će redatelj Paul Feig (Bridesmaids, Spy), napokon, razotkriti trailer za film Istjerivači duhova. Nije greška u datumu i naslovu, istoimeni klasik Ivana Reitmana iz 1984. godine još uvijek bezbrižno obitava u sjećanjima gledatelja koji su uživali (i još uvijek to povremeno čine) u paranormalnim vratolomijama dr. Petera Venkmana (Bill Murray), dr. Raymonda Stantza (Dan Aykroyd), dr. Egona Spenglera (Harold Ramis) i Winstona Zedmorea (Ernie Hudson).

U filmskome svijetu već godinama suvereno vladaju nastavci, prednastavci, trilogije, sage, rebootovi, remakeovi, adaptacije tinejdžerskih franšiza i spinoffi... Za približavanje holivudskoj terminologiji ponekad je potreban i podeblji rječnik. Ako se osvrnemo na filmsku povijest, unazad deset-dvadeset godina, kao publika smo, poučeni negativnim iskustvima, postali osobito osjetljivi na pojam reboot. Radi se, naime, o pokušaju (ponekad i uspješnom), da se voljenom naslovu (često franšizi) udahne novi život, tj. da se isti prilagodi zapadnoj i/ili mlađoj publici koja, tako se barem čini, nije čula za DVD ili Blu-ray zapis. Što se događa kada vrijednost resetiranoga proizvoda u očima promatrača raste, nošena često nedokučivim osjećajem nostalgije koja za sobom vuče privatne konotacije? Sumnja. Ili, ako ćemo biti u potpunosti iskreni, jer živimo u doba masovne konzumacije brzog interneta kojim vlada mišljenje mase začahureno u varljivu anonimnost – rađaju se tzv. hejteri (više o forumskom pojmu u nastavku).

Smatram da je pojava spomenute sumnje u trenucima kada Hollywood (popularno bezidejan sinonim zapadne kinematografije) objavi novi restart opravdana. Postoje filmski naslovi koji će preživjeti sve moguće hirove i trendove, kao neporeciva kulturna svetinja (ne dirajte mi Kuma i Kuma II, trojku si uzmite itd.).

U trenutku kada je redatelj crnohumornih filmskih uspješnica, Paul Feig, objavio kako upravo on radi na dugo očekivanom trećem nastavku, zapravo 'mekanom' rebootu Istjerivača duhova, otvorila su se vrata podzemlja, a želatinasti zeleni duhovi poletjeli su iz kanalizacije. Reakcija nije bila samo uobičajena nesigurnost i odbijanje ideje. Sjećate se prvog filma? Žrtvovanje ljudi, psi i mačke žive zajedno, masovna histerija biblijskih proporcija!

 

Problem je nastao jer su novi istjerivači duhova, božemiprosti – žene. Čast da furaju protonske ruksake pripala je popularnim stand-up zvijezdama Saturday Night Livea. Who you gonna call? Kristen Wiig (Erin Gilbert), Melissa McCarthy (Abby Yates), Kate McKinnon (Jillian Holtzmann) te Leslie Jones (Patti Tolan). Provjereni talent, evidentno, na okupu, ali ništa što bi smirilo forumske komentare ispod pojasa, redom negativne, povremeno i mizoginističke. Tko bi rekao da je serijal u dva nastavka, od kojega je samo jedan istinski klasik znanstveno-fantastične komedije osamdesetih, a drugi tek slabašni, izrazito dosadan pokušaj hvatanja munje u istu staklenku, vrijedan svog tog silovitog internetskog hejta (po naški zvučnije – anonimne mržnje)? Stvar je u tome što legitimne osnove za takvo ponašanje zapravo nema, sve što je studio Sony izbacio u javnost do današnjeg dana jest sinopsis poznatog prizvuka (podjednako nastavak i nova priča), službenu osvježenu stranicu (http://www.ghostbusters.com/) te nekolicinu slika iz filma, uključujući i zanimljivu informaciju kako je Liam Hemsworth (Thor) angažiran u ulozi ljepuškaste sekretarice. Čak su se oglasili i veterani franšize, davši prijeko potreban blagoslov novoj generaciji, dok ćemo neke od njih susresti i putem cameo pojave.

Idemo ovako: Martin Scorsese je 2006. godine režirao Pokojne i osvojio Oscara. Film je kvalitetan, unatoč činjenici da se radi o remakeu kineskog filma Internal Affairs iz 2002. David Cronenberg je režirao Muhu sa Jeffom Goldblumom i danas se malo tko, nažalost, sjeća istoimenog filma iz 1958. Istovremeno, tobožnja dotjerivanja Hitchcocka rijetko će kad imati smisla, a nadolazeći Ben-Hur u režiji Timura Bekmambetova (nije šala) teško da će polirati cipele Williama Wylera i Charltona Hestona. Zvjezdane staze J.J. Abramsa (u kategoriji novog funky pokušaja za novomilenijsku generaciju) nalaze se u toj nekoj zlatnoj sredini, netko ih voli, netko kategorički odbija. Pokušajmo, barem u ovom periodu, prije prvog trailera, razlučiti bitno od nebitnog. Produkcijski i glumački tim novih Istjerivača duhova do sada je ulijevao povjerenje, protagonistice se očigledno furaju na girl power u seksi ličilačkim kombinezonima, s dozom uvijek privlačnog šmokljanskog znanja o stranom i onostranom, vizualni efekti bez sumnje će biti u skladu s današnjim kino-standardima i samo je pitanje vremena kada ćemo prvi puta čuti taktove nove lakopamtljive glazbene teme.

Dragi anonimni forumski napadači bez razloga, možemo li, barem u ovom slučaju, zanemariti osjećaj pripadnosti svojevrsnom kultu nostalgije, pričekati taj prvi trailer, pa tek onda, potkrijepljeno reći, ima li nade za ove nove, mlade, celuloidne heroine? I da, probajte u međuvremenu ne misliti na sljezove kolačiće, navodno imaju tendenciju transformiranja u čudovišne kreature koje haraju gradom, upijajući pozitivne misli.

Prehodna
Srebreni medvjed za "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića
Sljedeća
POGLEDAJTE KRATKI FILM "Diznijevo mračno kraljevstvo"