Inside Out 2: Pixar ponovo izručuje nenadmašno ostvarenje

Piše: Sead Vegara

Godina je bila 2015. kada se u kinima širom svijeta počeo prikazivati najnoviji uradak digitalnih lutkara iz Pixara pod nazivom Inside Out (Izvrnuto obrnuto). Sve što se znalo o tom CGI animiranom filmu jeste da su glavni likovi emocije unutar glave 11-godišnje djevojčice Riley: Sreća (glas Amy Poehler), Tuga (glas Phyllis Smith), Strah (glas Billa Hadera), Ljutnja (glas Lewisa Blacka) i Gadost (glas Mindy Kaling). Ono što se dalo prozrijeti iz prvo teasera pa onda i malo (po)dužeg trailera bila je činjenica da nas očekuje nadasve imaginativna i živopisna avantura u vidu CGI animiranog filma koji će na najbolje moguće načine zadirkivati vašu dušu, te rasplamsati vašu maštu.

Izvrnuto obrnuto 2; režija: Kelsey Mann; glasovi: Amy Poehler, Maya Hawke, Kensington Tallman, Lewis Black, Phyllis Smith; 2024.

IMDb rejting: 8.0/10

Rotten Tomatoes rejting: 91%

Dobar prijatelj i kolega, Vanja, dijelio je moje oduševljenje i odmah je, bez imalo zadržavanja, prokomentarisao da će uskoro uslijediti nastavak. Poznavajući rad piksarovaca koji ne srljaju u pravljenju nastavaka i ne rade to samo zato što je film odlično prošao na box officeu, već čekaju da nova ideja sazrije i da imaju da ispričaju novu i bolju priču, rekao sam da nastavka neće biti, barem ne u skorije vrijeme. I tako, pala je opklada. Ako u roku od pet godina ne snime nastavak za Inside Out, Vanja plaća pizzu, dok u suprotnom, ako snime, onda sam ja taj koji časti. Došla je 2020. i nastavka nije bilo, a Vanja je ispoštovao dogovor.

Međutim, prije otprilike godinu dana iz Pixara su najavili nastavak Inside Out 2. Opet su dokazali i pokazali da umjetnost ne treba požurivati i po ko zna koji put u svojoj 29 godina dugoj historiji Pixar ponovo izručuje nenadmašno ostvarenje. Koliko god da je originalni film bio upravo to, nastavak je neprocjenjivo autentičan. Riley (glas Kensington Tallman) sada je tinejdžerica što sa sobom nosi neke nove emocije: Tjeskoba (glas Maye Hawke), Zavist (glas Ayo Edebiri), Sram (glas Paula Waltera Hausera) i Dosada (glas Adèle Exarchopoulos). Onima koji nisu gledali prvi film, ako se upuste u avanturu gledanja nastavka određene stvari će biti (po)malo nejasne, ali u biti i neće toliko smetati doživljaju.

Nećemo ulaziti u spoiliranje i odavati bilo koliko malo od radnje filma, ali ono što se da otkriti jeste da Riley uskoro treba da krene u srednju školu, a prije toga mora proći hokejaški kamp na koji ide sa svoje dvije najbolje prijateljice. Tu će dobiti priliku da se dokaže, te (pro)naći nove prijateljice. Tada na scenu stupaju i nove, pomenute emocije, koje preuzimaju kontrolu od stare garde, potiskujući ih. Scenaristički duo, Meg LeFauve i Dave Holstein, vješto je ispisao scenarij prema priči reditelja Kelseyja Manna i LeFauve, uspješno nadograđujući elemente i momente iz originala. Segmenti maštovitog svijeta unutar svijesti djevojčice Riley su prelijepo i na dražestan način upriličeni i prikazani, te vas ostavljaju uljuljkane u zaista neviđenoj animaciji. A što se tiče opklade, iako sam pobijedio, ipak ću se praviti da je prošlo pet godina i odvesti druga Vanju na pizzu.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
The Garfield Movie: Originalni soundtrack ili sinhronizacija?
Sljedeća
The Greatest Hits: Film koji se može gledati ponovno i iznova